szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oroszok a magyar gázzal trükköznek, itt a devizahitelesek elszámolási csomagja, az EU nem külföld, 600 millió új munkahelyre lenne szükség, Horvátországba szerelmesek a magyarok, problémás a vasúti kocsi tervezés, zuhan a rubel. Nemzeti italboltok pedig mégis jöhetnek. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Továbbra is forr az orosz-ukrán gázviszony, de a jelei már nem csak közvetlenül a két országban jelennek meg. Lengyelországban szerdán regulázásra utaló jelként észlelték, hogy jelentős mértékben visszaesett az Oroszországból érkező földgáz mennyisége. A mintegy negyedével visszafogott áramlás tényét Moszkva tagadja, ugyanakkor e lépés az ukránok Oroszországtól függelten forrásainak szűkítésére tett lépések közé illeszthető. E héten az is kiderült: októbertől várhatóan többet, 350-360 dollárt kell fizetnünk az oroszoktól vett gázért. Mivel augusztusban az árszint még 300 dollár alatt volt, abban is lehet igazság, amit  az ukrán állami gázkereskedő állít; e szerint Oroszoroszág mesterségesen feltornászott árral akadályozza az ukrán beszerzési útvonalak magyar szakaszának kihasználhatóságát.

Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutató Központ (REKK) vezetője mindeközben arról beszélt egy interjúban, hogy a modellszámításaik alapján, ha az oroszok elzárnák a gázt, a magyar gázfogyasztási igényt – ha magasabb áron is, de – más irányból már ki lehetne elégíteni. A drágulás mértékét pedig a jövő év januárjában működésbe álló magyar-szlovák interkonnektor drasztikusan csökkentheti - tette hozzá. A helyzetünk azonban a tél közeledtével nem ennyire jó, miközben az európai gáztárolókat átlagosan 80 százalék feletti szintre töltötték fel a tagországokban, a Gas Infrastructure Europe folyamatosan frissülő adatai szerint nálunk ez a szint csütörtökön még csak 56 százalékon állt. Mindent összevetve, mégsem mondható, hogy a helyzetből biztosan a Gazprom kerül ki győztesen, miután a cég csütörtökön azt jelentette be: jelentős nyereségcsökkenést kellett elkönyvelnie. A hivatalos indoklás ugyan a rubel romlásával és az Ukrajnának korábban adott olcsóbb gázzal magyarázza a 41 százalékos zakót, de a háttérben inkább Kijev gázpiaci csuklóztatása, illetve az EU szankciói állhatnak.

Mit javasolna, a felek hogyan oldják meg a kialakult helyzetet?

Visszafizetteti a bankokkal az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatti túlfizetést a devizahitelek elszámolásáról szóló, pénteken benyújtott törvényjavaslat, amelyben vannak meghökkentő részek is. Az elszámolással az adósok tőketartozása fog csökkenni, és a végtörlesztők is kérhetik az elszámolást, de utóbbiaknak ezért 10 ezer forintot fizetniük kell. Megsegítik az árfolyamgátasokat és azokat is, akiknek a lakását átvette a Nemzeti Eszközkezelő. Ha a szerződés már lezárult, a bank pénzt fizethet volt ügyfelének, késedelmi kamattal növelten, de bíróságra kell menni. A számolgatás szabályait Matolcsyékra bízza a kormány.

Ezzel megoldódik a devizahitelesek problémája?

"Egy tanácsom van a magyar polgároknak: álljanak ki az unió ügye mellett – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke, miután a Budapesti Corvinus Egyetemen díszdoktori címet vett át tudományos tevékenysége és az európai integrációért tett erőfeszítései elismeréseként. Barroso beszédében hangoztatta: az EU nem külföldi hatalom, és a közösség nem csak Brüsszelről, az EB-ről vagy az Európai Parlamentről szól, mert Magyarország éppen úgy az EU, mint Németország vagy Finnország. Magyarország eddig is sokat nyert és az uniós forrásokkal, és eztán is nyerhet - mondta az EB elnöke.

Ha adhatna egy személyes tanácsot Barrosónak, mi lenne az?

Hamarosan a világ egyik legnagyobb problémájává válhat az a foglalkoztatási válság, amely több mint 600 millió plusz álláshely megteremtését kívánja – írta meg egy új tanulmányban a Világbank. A krízis ráadásul már 2030 körül jelentkezhet, és mint azt Nigel Twose, a Világbank foglalkoztatási részlegének igazgatója közölte: különösen a minőségi álláshelyekből van már ma is hiány. További kezelendő problémát jelent, hogy a G20 országok többségében nyílik az olló az alacsonyabb és magasabb jövedelemmel rendelkezők között, és miközben 447 millióan napi 2 dollárnál kevesebből voltak kénytelenek megélni, további mintegy 100 millió munkaképes embernek nem volt munkája.

Megoldható-e ez a probléma egyáltalán?

Csütörtökön történelmi mélypontra zuhant a rubel árfolyama az amerikai dollárhoz viszonyítva, miután Herman Van Rompuy, az Európai Tanács távozó elnöke bejelentette: az uniós tagállamok jóváhagyták és pénteken életbe léptetik az Oroszországot sújtó új szankciókat. A bejelentést követően egy dollárért 22 kopejkával többet, 37,51 rubelt kértek. Az euró is tovább erősödött, 48,35 rubelt ért a moszkvai bankközi devizapiac adatai szerint.

Jelenthet-e ez a folyamat valamiféle változást?

Mégis lehet Nemzeti Italbolt, mivel a HVG forrásai szerint már csak azon folyik a vita e témban, hogy milyen töménységű szeszes italok árusítását korlátozzák az új szakbolti struktúrára. Bár a kormány cáfolta az alkoholkoncesszióról szóló, elsőként idén tavasszal, a hvg.hu-n megjelent hírt, piaci szereplők megerősítették: az erről szóló egyeztetések már elkezdődtek. Jelenleg úgy látszik, hogy csak a tömény és az égetett szeszek kiskereskedelme kerül majd állami koncesszió alá, de az az információ is kiszivárgott, hogy elképzelhető, csak azokon a vendéglátóhelyeken lehet majd alkoholt fogyasztani, ahol meleg ételt is kínálnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János mindenestre az Indexnek adott interjújában azt mondta: "halvány gőzöm nincs, hogy ki nyomja a nemzeti italboltot, a kormány biztosan nem foglalkozott ezzel a kérdéssel".

Ha lesz Nemzeti Italbolt, betér-e majd oda?

A MÁV-Startnak másfél év, összesen 1,4 milliárd forintba kerülő fejlesztési munkával sem sikerült akadálymentesített új IC kocsikat készítenie – írta meg a Népszabadság. A két elkészült prototipus a közlekedési hatóságtól már az engedélyt is megkapta, és a Szolnonok fejlesztett IC+ kocsik így a belföldi forgalomba is bekerülhetnek, a konstrukciót – mivel kerekesszékkel nem használhatók – át kell tervezni. A MÁV a hibát elismerte, de azzal védekeztek, hogy a prototípus kifejlesztésénél ez eleve nem is volt cél. A vasúttársaság állítja, hogy a lépcsőkialakítást korrigálja majd a sorozatgyártás megkezdéséig. Ugyanakkor tagadták, hogy emiatt meg kellene ismételni a kocsik teljes szilárdsági vizsgálatát. A projekthez 460 millió forint uniós támogatást nyert el a vasúttársaság.

Kíváncsi az új magyar vasúti kocsikra?

Horvátországba továbbra is szerelmesek a magyarok - leginkább ez látszik a friss idegenforgalmi adatokból. A tavalyihoz képest az idén augusztusban példál 7,6 százalékkal több (összesen 145 ezer) magyar utazott Horvátországba, ahol összesen 875 ezer vendégéjszakát maradtak (ami 7,7 százalékkal hosszabb, mint tavaly). A Horvát Idegenforgalmi Közösség közlése szerint a legkedveltebb úticélok közt továbbra is a Kvarner-öböl térsége vezet, de az Isztria-félsziget és a zárai régió is igen népszerű. Horvátországban a magyar turisták bekerültek a Top10-be, miután nyolc hónap alatt a vendégéjszakák tekintetében megközelítették a múlt évi összesített adatot.

Az idén volt a horvát tengerparton?

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Adta már el a régi telefonját? Lehet, hogy nagy hibát követett el közben

Adta már el a régi telefonját? Lehet, hogy nagy hibát követett el közben

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

Szelfit kért négy srác két rappertől, erre azok szétverték őket

Szelfit kért négy srác két rappertől, erre azok szétverték őket

Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Trump kedveli Kim elnököt, ezért azonnal visszavonta a legújabb szankciókat

Trump kedveli Kim elnököt, ezért azonnal visszavonta a legújabb szankciókat