szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek között a Töröcskei István közvetett tulajdonában álló Széchenyi Bank hajtja be a magyar letelepedési kötvények darabjáért fizetett 250 ezer eurót, amelyet a Töröcskei István által irányított Államadósság Kezelő Központ bocsát ki – írja az Átlátszó. A lap néhány offshore cégen keresztül eljutott a Sólyom légitársasághoz és a kaposvári tábornokper elsőrendű vádlottjához is.

Eddig 1107-en életek a letelepedési kötvény által nyújtott lehetőséggel, ha pedig a parlament elfogadja a kormány javaslatát, akkor 250 ezer euróról 300 ezerre emelkedhet az államkötvények névértéke, így jövőre még többet kaszálhatnak azok a többségében offshore vállalkozások, amelyek a kötvények forgalmazására engedélyt kaptak a parlamenttől.

Az Átlátszó utánajárt, milyen úton jut el a letelepedési kötvény a magyar államtól az ázsiai vagy afrikai befektetőkig. Az egyik szingapúri forgalmazó például éppen azt a Széchenyi Kereskedelmi Bankot választotta ki magyarországi partnerének, amelynek tulajdonosi szerkezetében ott van a kötvényeket kibocsátó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) igazgatója, Töröcskei István, aki az első Orbán-kormány idején fontos pozíciókat kapott, később a jobboldali médiabirodalom egyik finanszírozója volt.

Egy másik vonalon elindulva pedig az Átlátszó azt találta, hogy két, a kötvényforgalmazásra szerződött liechtensteini cég továbbszerződött egy ismeretlen tulajdonosú belize-i offshore céggel, amely egy magyarországi cégen keresztül a kaposvári tábornokper első számú vádlottjához és a Sólyom Airways légitársasághoz is kapcsolódik.

A parlament gazdasági bizottsága nem reagált semmit a lapnak, az Államadósság Kezelő Központ azonban válaszában azt írta, hogy a parlament gazdasági bizottsága által kijelölt vállalkozásokkal az ÁKK Zrt. köteles szerződést kötni és mivel az adósságkezelő kizárólag a fenti kötvénykibocsátás szervezőjeként van jelen a pénzügyi tranzakcióban, nincs ráhatása arra vonatkozóan, hogy az érintett vállalkozások mely bankkal kötnek bankszámlaszerződést.

Azt is hozzátették, hogy sem a forgalmazást jóváhagyó határozat, sem az ÁKK Zrt. és az érintett vállalkozások közötti szerződés nem írja elő, hogy melyik banknál vezessenek pénzforgalmi számlát a vállalkozások, ezért az ÁKK álláspontja szerint nem releváns, hogy hazai vagy külföldi pénzintézetnél vezetnek számlát.

A sajtóosztály levelében azt is hozzátette, hogy a Széchenyi Bank Zrt. "nem nyújt szolgáltatást az ÁKK Zrt. számára". Tudomásuk szerint a Széchenyi Bankban Töröcskei István "vezető tisztséget nem tölt be, annak részlegesen és közvetetten tulajdonosa, erre vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettségének kinevezésekor eleget tett és azt követően is rendszeresen eleget tesz".

Töröcskei István e-mailben reagált, melyben jelezte, hogy  a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 51 százalékban a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt., 49 százalékban pedig a Magyar Állam tulajdonában áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek