szerző:
hvg.hu

Az útdíj körüli zűrzavarral indult az év, és az is kiderült, hogy négy milliárdost menthet a kormány közpénzből a Széchenyi Banknál. A Fidesz nagyágyúi már egymást lövik az italnagykerek kinyírása miatt, a tranzakciós adó miatt pedig több százezer lakossági bankszámla tűnt el. És egy jó hír: kijátszható a boltok márciustól startoló vasárnapi zárva tartása. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A gyorsforgalmi közlekedést alaposan megborító kibővített matricás rendszer emlékezetessé tette az évkezdetet. A vásárlási terhelést nem bírta az online értékesítési rendszer, a fizikai árusító helyeken nem volt ritka a többórás sorban állás, az autósoknak gyakran fogalmuk sem volt, hogy éppen illegálisan közlekednek, vagy legálisan, teljességgel hatástalan, sőt félrevezető volt a kommunikáció, és már most a korrekcióról beszélnek a kormányoldalon. Az díjasítás miatt az agglomerációra zúdult forgalom miatt az érintett települések egyike-másika fellázadt és ellenintézkedéseket jelentett be.

Ha így kezdi az évet a kormány, mire lehet számítani a továbbiakban?

Pénteken kipattant a hír, hogy a kormány 6 milliárd forint közpénzből négy milliárdost menthet meg, akiknek az állam és Töröcskei István közös érdekeltségében, a Széchenyi Bankban ragadt a pénzük a Napi.hu szerint. Orbán Viktor decemberben jelentette be, hogy kárenyhítési alapot hoznak létre a bezárt bank betéteseinek, akiknek a betéte meghaladta a betétbiztosítási alap által garantált 30,7 millió forintos értékhatárt. Az ismeretlen milliárdosoknak fejenként több mint egymilliárdjuk van a bankban. Még az is lehet, hogy olyan betétekről van szó, amelyekre még a betétbiztosítás sem vonatkozik, az OBA ugyanis ennél kisebb összegekről számolt be decemberben.

Ki lehet a négy milliárdos?

A tavalyi évet is extrém alacsony olajárral zárta a világ, de kiderült, a múlt heti 52-53 dolláros WTI amerikai könnyűolaj hordónkénti árnál is van lejjebb. Szerdán már 50 dollár alatt is járt az árfolyam, és a határidős piacon a kilátások, ha lehet, még rosszabbak: júliusi lejárattal már a 20 dolláros kötési opció sem lehetetlen. Ha a jelenlegihez képest még 20 dollárt esik az olaj, akkor Magyarországon 200 forint körüli szintre esne a 95-ös benzin literenkénti kiskereskedelmi ára.

Gazdasági elemzők már az árcsökkenés káros hatásairól értekeznek. Mit szól hozzá?

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem nyiffantanák ki a kisebb ital-nagykereskedéseket a jövedéki biztosítékkal. Gulyás Gergely és Font Sándor fideszes képviselők ugyanis olyan módosítást nyújtottak be, amelynek értelmében a sávos jövedéki biztosíték szabályozási rendszere 2016 eleje helyett már idén március elején érvénybe lépne. A Fidesz közleménye szerint a módosítás elfogadásával a sávos szabályozás még azt megelőzően hatályba lép, hogy a megemelt jövedéki biztosítékot az érintett gazdasági társaságoknak teljesíteni kellene. Lázár János és Gulyás Gergely éles szóváltásba keveredett a kisebb ital-nagykereskedő cégek sorsát megpecsételő új szabály miatt.

Ha már idén kinyírnák a kisebb ital-nagykereskedéseket, akkor…

Évtizedek óta nem volt olyan alacsony a mézhozam Magyarországon, mint 2014-ben. Ez a szakemberek szerint elsősorban a kedvezőtlen időjárás következménye – írta a Népszava kedden. Mézhiánytól azért nem kell tartani.

Ez azt jelenti, hogy…

A tranzakciós illeték bevezetése óta több mint 340 ezerrel kevesebb bankszámlája van a lakosságnak – ismerte el a héten a Magyar Nemzeti Bank. A 9,4 millió bankszámla csaknem négyéves mélypontnak felel meg. A tranzakciós illeték bevezetését követően tavalyelőtt 260 milliárd forint, tavaly pedig ennél 9,4 milliárddal is több bevételre tett szert a kincstár.

Mit gondol, tényleg megérte ez a kormánynak?

A héten emellett fény derült arra, hogy kisebb trükkökkel kijátszható a boltok márciustól induló vasárnapi zárva tartása. Külföldi rendelés, netalán egy külön gomb a webáruházban a szállításra, esetleg nagykereskedőként történő vásárlás.

Mi értelme van így a vasárnapi zárva tartásnak?

Matolcsyék bepöccentek, mert a Figyelő megírta, hogy rossz üzletet kötött az állam az MKB Bank megvásárlásával. Feljelentést is tesznek gazdasági titok jogosulatlan megszerzésének alapos gyanúja miatt, ugyanis a lap egy olyan levélre hivatkozva közölt információkat, amit Matolcsy György írt Lázár Jánosnak, és állítólag szerepel benne, hogy az MKB-n összesen 200 milliárd forintot is bukhat a kormány, ha el akarja kerülni a bank csődjét.

Tehát...

A hét képe: Kétszer is százmilliárd eurókból mentette meg az EU és az IMF a görögöket, de mostanra újra előállt egy olyan helyzet, amely az eurózónából való kilépést komolyan gondoló politikai erők győzelmével kecsegtet Görögországban.
©

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

75-tel repesztő elektromos rollerekről beszélt egy jogi szakértő a közmédiában

75-tel repesztő elektromos rollerekről beszélt egy jogi szakértő a közmédiában

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit