szerző:
hvg.hu

A múlt heti két brókerbukta után ez a hét is meghozta a magáét, ezúttal a Quaestor-kötvényeket kibocsátó cég esett össze, a befektetők instant – azaz por formájú – alkoholba fojthatják bánatukat. Távozik az RTL Klub vezére – az országból is. Startol a vasárnapi boltstop, részleteket azonban egyelőre senkivel nem osztott meg a kormány, sem a boltosokkal, sem a vásárlókkal. A hírek szerint Vas megyében hamarosan Land Rover és Jaguar autókat gyártanak, a Mecsek pedig Paks2 kiégett fűtőelemeit tárolhatja. Bár Vida Ildikó nem talált hibát magában, az Állami Számvevőszék mintha túlszaladt volna az elvárásokon: azt találta, hogy az adóhatóság sokszáz milliárdos bevétel elfolyását közelről nézte ölbe tett kézzel. Eközben éljen a banán. Gazdasági összefoglaló a hétről.

Még javában emésztette mindenki a múlt heti két brókercég-buktát (Buda-Cash és Hungária Értékpapír), amikor hétfő este a – a szakmai körökben egy ideje gyanakvással figyelt – Quaestor-kötvényeket kibocsátó cég, a Quaestor Financial Hrurira Kft. jelentett öncsődöt. Pár óra telt csak el, amikor kiderült: a múlt héten még voltaképpen fenyegetőző és méltatlankodó Quaestor nem bontotta ki az igazság minden részletét. A jegybank azt gyanítja, potom összegű, úgy 150 milliárd forintnyi nem engedélyezett (fiktív) kötvényt sózott rá az emberekre a nehezen kimondható Hrurira cég, aztán a brókercégük engedélyét is részlegesen visszavonták, és felügyeleti biztost rendeltek ki, amely átvette az irányítást. De a jegybank sem játszhatja teljes joggal a győzelem bajnoka szerepet, a megelőző pár hónapban többször kapcsolatba kerültek a Quaestor-csoport több részével, a most lekapcsolt két céggel is, és soha nem gáncsolták el őket, inkább engedélyt adtak erre-arra. De a felelősséget a szocialista kormányokra rátolni igyekvő Fidesz és az Orbán-kormány is jókorát lódít: a Quaestor-tulajdonos, Tarsoly Csabát és a cégcsoportot régi barátok és közös ügyletek kötik a Fideszhez, illetve az Orbán-kormány alatt pozícióba emelt emberekhez. A jegybank és a kormány most fogadkozik, szigorú szabályozás jön – pedig megtehették volna az elmúlt öt évben. (Közben azért a Buda-Cash és a Hungária ügyében is a nyomozás folyik, előzetesbe került pár ember.) A brókerbotrányról szóló cikkeinket itt találja.

Akkor ki is tehet arról, hogy három cég sok tíz- vagy százezer embert vert át nagyon csúnyán?

Mégis zöld utat kap a botrányos instant szesz. Az alkoholpor kálváriája tovább folytatódik, miután tavaly nyáron a hatóság először engedélyezte a termék forgalmazását, majd a közfelháborodás miatt gyorsban visszavonta azt. Most végül úgy tűnik, mégis megjelennek majd a poralapú termékek az üzletek polcain.

Ez forradalmi változást hozhat az italozási szokásokban, mert…

Ideiglenesen az oroszországi Krasznojarszk mellett, véglegesen pedig a Mecsek mélyén kialakítandó hulladéklerakóban tárolnák az új reaktorblokkok kiégett fűtőelemeit. A beruházás minden beszállítójával és partnerével a Roszatom köt szerződést. A pályázatokon csak a magyarországi beruházó és az orosz fővállalkozó által előminősített cégek indulhatnak. De ez mind semmi ahhoz képest, ami csütörtök este történt: kiszivárgott, hogy az EU nem megy bele csak úgy a paksi atomerőmű oroszok általi építésébe, ahogyan azt az Orbán-kormány gondolta. A fűtőelemek beszerzésével van gondja Brüsszelnek, amelyet sokáig úgy fordítottak le, hogy az EU az egész paksi projektet blokkolja, de aztán világossá vált, egyelőre ilyenről nem lehet beszélni, de komoly fricskáról, kokiról, sallerről igen. Most megy az agyalás Budapesten és Moszkvában egyaránt.

Ezzel a döntéssel…

Az uniós élelmiszer-biztonsági hatóság 22 országban elvégzett felmérések alapján készült szakvéleménye szerint nemcsak hogy a koffein és a taurin keverése, de az alkohol betársítása sem automatikusan egészségkárosító hatású, vagyis a sok rémhír ellenére nem lesz semmi bajunk, ha egy nap alatt öt energiaitalt magunkba pumpálunk, majd azt este néhány sörrel öblítjük.

Ismét bebizonyosodott,

Mostantól hétfőtől szombatig szinte minden üzlet meghosszabbítja a nyitva tartást. Van olyan dolgozó, akinek emiatt 13 órát kell lehúznia egy huzamban, és van, akinek éjszaka kell pakolnia. Sok a dühös alkalmazott az országban. A legfeljebb 200 négyzetméteres boltban segítő családtag csak a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér, az élettárs azonban nem. Bezárná a kormánypárt a vasárnapi zárva tartásnak azt a kiskapuját, amelyet a Spar szeretne kihasználni azzal, hogy benzinkutakhoz telepít üzletet. Egy kiskapu pedig már be is zárult: az internetes Tesco zárva lesz vasárnap, azaz az online megrendelt termékeket a hét utolsó napján nem szállítják ki. A Tesco amúgy is nagyot bukik a boltstopon: az egész országban csak két üzletük nyithat ki vasárnap. Mindez persze többnyire csak spekuláció, hiszen az új szabályozás életbe lépése előtt nem egészen másfél nappal annak ellenére még nincs rendelet a végrehajtásról, hogy a kormány erre ígértet tett, tehát nagyjából senki nem tud semmit.

Milyen fejleményekre lehet számítani mindezek nyomán?

Ki gondolta volna, hogy a végén az Állami Számvevőszék (ÁSZ) húzza rá a vizes lepedőt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV)? Pedig ez történt: az ÁSZ legutóbbi vizsgálata olyan komoly hiányosságokat talált a Vida Ildikó által irányított NAV-nál, hogy ettől kezdve a számvevőszék megállapításai alapján lehet azt mondani: lehetett alapja a Horváth András által kirobbantott áfacsalási botránynak. Az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel a belső szabályozottság területén, az irányítási eszközök aktualizálásánál, továbbá a kockázatkezelési rendszer és az ellenőrzési nyomvonalak kialakításával kapcsolatban. Az ÁSZ jelentése okozhat néhány kellemetlen pillanatot az Egyesült Államokból kitiltott Vida Ildikónak. A NAV-elnök nemrég vizsgáltatta át a NAV-ot, és azt találta, hogy az általa vezetett hatóságnál tulajdonképpen minden rendben van.  Az NGM nem sokat késett a rendre utasítással, most Vida Ildikónak haptákba kell vágnia magát.

Mi lesz most?

Az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatának eredményeként megtiltotta a reklámadó 0-tól 50 százalékig terjedő progresszív adókulcsának alkalmazását, mivel az tisztességtelen versenyelőnyt teremthet bizonyos vállalatoknak. A kormány úgy reagált, hogy már a korábbi egyeztetések alapján belátták, a vonatkozó jogszabály bizonyos fokú módosítására lehet szükség. Ezt megelőzően leváltották a korábban a bizottságnál panaszt tevő RTL-csoport magyar leányvállalatának vezetőjét, aki egyes értesülések szerint Spanyolországban folytatja.

Ez azt jelenti, hogy

A nyugat.hu információi szerint Szombathely mellett épülhet fel az ország egyik legnagyobb autógyára, amely 8-10 ezer főt foglalkoztatna. A befektető az indiai Tata lehet, amely a Jaguar és a Rover prémiummárkákat is gyártja. A lap értesüléseit az illetékesek ugyan nem erősítették meg, a beruházás lehetőségét erősíti, hogy a cég régóta keres helyszínt új gyárnak, amely kapcsán korábban Ausztria és Törökország is felmerült helyszínként.

Hihető az információ,

A hét képe:

©

Megtudtunk egy csomó új dolgot a trópusok misztikus szupergyümölcséről, a banánról. A sárga pöttyökről például kiderült, hogy azok nem a túlérettség, uram bocsá’ a romlás jelei, hanem cukorfoltok. Ez azt jelenti, hogy a banán megérett, ilyenkor van a legjobb formában. Vagy azt, hogy a banán 5-10 perc alatt is meg tud fázni, tehát kifejezetten ártalmas hűtőben tartani, nemhogy nem tart tovább,de hamarabb tönkre megy. Meglátogattunk egy banánérlelőt, ott derült ki a sok extra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben