szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pörög az M4-es leállítása miatti botrány, közben erősödik a magyarok kivándorlása, a KDNP pedig felmelegítette a magáncsőd ötletét. A korán kelő kisembernek nem lesz jó, mert a kormány nem támogatja, hogy a boltok korábban kinyithassanak. Meg egy színes: egy Győr melletti falucska az európai szexipar egyik központja. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Véglegesen leállította a kormány az M4-es autópálya építését Abony és Fegyvernek között, pedig 60 milliárd forintot már ráköltött, ami a beruházás költségének a fele. Lázár János azt mondta, azért, mert az EU márciusban döntötte el, hogy a projektet nem támogatja, mert értelmetlennek, drágának és kartellgyanúsnak látja. Elég durván néz ki a félbehagyott autópálya torzója, betesz több száz vállalkozónak is, de ennél nagyobb jelentősége van, hogy az ügy leginkább Simicska Lajos Közgépének fájhat. A kormány volt udvari építő cége az egyik kivitelező volt, és a kivitelezőknek most 22 milliárd forint előleget kell visszafizetniük. Kemény elszámoltatás is lesz, a kormány megvizsgálja, hogy minden egyes számla mögött milyen teljesítés áll. Bár ez úgy fest, mintha az Orbán-Simicska háború egyik fejezete lenne, Lázár János váltig állítja, hogy szó sincs erről.

Szerintünk igenis hihető, amit Lázár mond. Olyan ez, mint ahogy szó sem volt arról, hogy például

A hét képe: a leállított M4-es építkezés torzója.
©

A KSH friss adatai arra mutatnak rá, hogy nem csillapodik, sőt erősödik a magyarok elvándorlása. A trend továbbra is nagyon aggasztó, legnagyobb kedvvel a képzett fiatalok veszik a sátorfájukat. Az Egyesült Királyságban már bőven 350 ezer fölötti a magyarok száma, Németországban pedig meghaladta a 150 ezret a kint élő magyar népesség. A magasabb fizetés és a jobb életkörülmények reményében a kevéssé képzettek ugyanúgy elhagyják az országot, mint a legjobb agyak, akik hosszabb távon nagy hasznot hajthatnának az országnak. A felmérések szerint visszatérni csak kevesen akarnak, ami azért is nagy probléma, mert súlyosbítja a jövő itthon maradt nyugdíjasainak egyébként sem rózsás kilátásait. A kormány évek óta képtelen érdemben kezelni a helyzetet, és legalább lassítani a folyamatot, sőt a Magyarországra való “megélhetési bevándorlással” foglalkozik, és annak káros hatásaival riogat.

Ön mit tenne, ha álláslehetőséget kapna külföldön, ugyanabban a munkakörben, ahol most dolgozik, de a jelenlegi fizetésének háromszorosáért?

Egykor egész Európa szexboltjait ellátták a Győr melletti Börcsön készült női szexbabákkal – a “gumizsuzsikkal” – és egyéb erotikus kellékekkel, de tavalyelőtt már nulla forint árbevételről számolt be a ma már végelszámolás előtt álló, a szerelemipar német nagyágyúja által birtokolt cég. Pánikra azonban semmi ok, az ezerlakosú falucska továbbra is az európai vágyipar egyik központja, új cég, de ugyanabban az üzemben szintén multis háttérrel nyomja tovább a guminőket.

Kell nekünk a szexkellék gyártás?

A KDNP ismét felmelegítette az elmúlt években már többször terítékre került magáncsőd bevezetésének témáját. A kereszténydemokrata elképzelés szerint a tartozását fizetni nem képes adós 5-10 év alatt annak felétől is meg tud szabadulni a családi csőd intézménye révén. Ugyan vannak bíztató külföldi példák, annyi biztos, hogy ez nem a könnyű menekülés útja, brutális évek várnak arra, aki beleugrik, és az adósság eltűnésével köddé válhat akár a teljes vagyon is.

Az a véleményem a magáncsődről,

A kormánynak leeshetett, hogy nem lenne okos húzás az út szélén hagyni 32 ezer nagy hangú Quaestor-károsultat, ezért először Matolcsy György jegybankja tett egy javaslatot, hogy emeljék fel a Befektető-védelmi Alap (Beva) kártalanítási értékhatárát 20 ezerről 100 ezer euróra, majd a kormány jelentkezett a héten, hogy ez egy nagyon jó ötlet, és visszamenőleges hatállyal változtat az összeghatáron. Aztán a Beva beadta a derekát, és bejelentették, hogy a fiktív kötvényeseket is  kártalanítják, így szinte minden Quaestor-károsult megkapja a pénzét. A Fidesz terve szerint a bankok is beszállnak a mentésbe. Közben a Quaestor-botrány körül megint szaglik valami: kiderült, nincs is Varga-jelentés, pedig a kormány hetek óta azt mondja, hogy készült egy ilyen, sőt azt is, hogy a nemzetgazdasági miniszter egy éjszakát dolgozott, hogy elkészítse.

A botrányok sem csitultak a héten: újabb pénzügyi cég, a Lombard Kézizálog Zrt. tett önfeljelentést, a kár meghaladhatja a 4 milliárd forintot, egy OTP-s privátbankárról pedig kiderült, hogy egymilliárdot lenyúlt az ügyfeleitől. Kibukott egy csalás a Széchenyi-kártyával is, ott félmilliárdot lovasítottak meg.

Lássuk a tanulságokat!

Egy évvel ezelőtt, a parlamenti választások kampányában annak ellenére is tett néhány ígéretet az Orbán-kormány, hogy programja mindössze egy szóból állt: “folytatjuk”. Ezek többségéhez nem kapcsolható dátum, ezért nehéz most bármit is számonkérni, de ha teljesültek volna, akkor 10 százalék alatt lenne a személyi jövedelemadónk, az ipari rezsicsökkentés már elindult volna, és kitartóan magas növekedési pályára állt volna rá a vas és acél országa. Ezekből azonban még semmi sincs, legfeljebb előkészületek. Igaz, a bankrendszer már többségében állami tulajdonban van, ott minden a tervek szerint halad, egy-két választási ígéret pedig teljesült, bár kicsit kozmetikázni kellett rajta.

Egy év távlatából nézve ön szerint mi volt az Orbán-kormány választási programja, vagyis mire vonatkozott a “folytatjuk”?

A jobbikos vezetésű vállalkozásfejlesztési bizottság arra tett javaslatot, hogy munkanapokon és szombaton (a kivételektől eltekintve) a boltok az eddigi 6 óra helyett már 4:30-kor kinyithassanak. A boltzár szabályai miatt ők nem vehetnek maguknak friss zsömlét, ezen változtatna a javaslat. Vasárnap és munkaszüneti napokon is engednének, akkor a pékek már 5 órától árulhatnának friss kenyeret.

Akkor most megindul minden visszafelé a boltzár ügyben?

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felesége miatt nem bukott meg Rogán Antal

Felesége miatt nem bukott meg Rogán Antal

Jobb, ha nem eszik belőlük: nagyon károsnak bizonyultak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Jobb, ha nem eszik belőlük: nagyon károsnak bizonyultak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Baloldali sztárújságíró volt, ma már a Brexittel kell megküzdenie

Baloldali sztárújságíró volt, ma már a Brexittel kell megküzdenie

Ez történt: közzétették a legerősebb androidos telefonok listáját

Ez történt: közzétették a legerősebb androidos telefonok listáját

Előkerült egy érdekes terv arról, milyen telefonokban gondolkodik a Xiaomi

Előkerült egy érdekes terv arról, milyen telefonokban gondolkodik a Xiaomi

Bolívia megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Venezuelával

Bolívia megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Venezuelával