szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Régen nem látott komoly árfolyamveszteséget szenvedtek el a vezető tőzsdeindexek hétfőn szerte Ázsiában.

A kínai gazdaság megtorpanásától való félelem, amely a globális gazdaság lassulását vetíti előre, kisebb pánikot okozott a részvénypiacokon, a befektetők tömegesen menekülnek a kockázatosnak számító eszközökből, így részvényt adnak el, hogy többek között japán jent és államkötvényeket vásároljanak.

Az aggodalmak akkor kezdődtek, amikor Kína két hete meredeken leértékelte valutáját, a jüant. A félelmeket tovább táplálta, hogy a vártnál is rosszabb lett a kínai feldolgozóipar augusztusi teljesítményét mérő index. A pénteken közölt adat szerint a beszerzésimenedzser-index hat és fél éves mélypontra süllyedt. A japán részvények kivételével a teljes ázsiai-csendes óceáni régió tőzsdei árfolyamait mutató, összetett MSCI index hétfőn 5,1 százalékkal, hároméves mélypontra zuhant.

Japánban a Nikkei-225 index 4,1 százalékot esett, Dél-Koreában a Kospi 2,5 százalékot, Ausztráliában az S&P/ASX-200 mutató több mint 4 százalékot zuhant. A tajvani tőzsde majdnem 5 százalékot, az indonéz több mint 4 százalékot veszített.

A pekingi vezetés újabb intézkedéssel próbálta megnyugtatni az izgatott részvénypiacokat: az államtanács honlapján vasárnap megjelent rendelkezés szerint a kínai nyugdíjalapok nettó eszközeik 30 százalékát mostantól a részvénypiacokon is befektethetik. Ez akár 156 milliárd dollár (43 ezer milliárd forint) többletpénzt is jelenthet. Elemzők szerint azonban több hónapba, akár egy évbe is beletelhet, mire ez a pótlólagos forrás megjelenik a tőzsdéken. Ezért nem is sikerült egyelőre megfékezni a kínai tőzsdéken azt az újabb eladási hullámot, amelyet a pénteken közölt, nagyon gyenge makrogazdasági adat váltott ki. Hétfőn a tokiói tőzsde zárásakor a sanghaji tőzsde 6,5 százalékkal zuhant, de előzőleg bő 8 százalékos mínuszban is járt. A sanghaji tőzsdén utoljára 2007-ben volt ekkora árfolyamveszteség. A hongkongi Hang Seng index 4,75 százalékos mínuszban volt.

A kőolaj ára több mint hatéves mélypontra süllyedt. Kora reggel az északi-tengeri Brent fajtából egy hordó (159 liter) októberi szállításra 44,40 dollárba került. Ez 1,06 dolláros csökkenés péntekhez képest. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) árfolyama ugyanennyivel, 39,39 dollárra esett, ami hat és fél éves mélypont. Az elemzők az olajár csökkenését is a kínai gazdasági növekedés megtorpanásától való félelemmel magyarázták.

Ahogy az piaci pánikok idején lenni szokott, felfelé araszol az arany ára. A nemsfémből egy uncia (31,1 gramm) 1156 dollár körül forgott hétfő reggel. Ez ugyan 0,3 százalékos csökkenés péntekhez képest, de az árfolyam előzőleg 1165 dolláron, sőt pénteken 1168 dolláron is járt, ami másfél hónapos csúcs. Az arany több mint 4 százalékot drágult a múlt héten, ilyesmire több mint hét hónapja nem volt példa. 

Az amerikai kincstárjegy árfolyamán is látszik, hogy a befektetők biztonságos, menedékeszközökbe csoportosítanak át: az irányadó tízéves papír hozama 2 százalékra, négyhavi mélypontra süllyedt. Eközben meredeken gyengültek a feltörekvő országok devizái, a dél-afrikai rand értéke rekordalacsonyra süllyedt az amerikai dollárral szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!