szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Főgáz megvette a GDF Suez magyarországi földgázszolgáltatóját, az embereknek a jövőben az állami rezsicég fog gázt szolgáltatni.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. adásvételi szerződést írt alá a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról a GDF International S.A.-val, a tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően előreláthatólag még az ősszel lezárulhat - közölte az ENKSZ.

A tájékoztatás szerint az adásvétel tárgya az egyetemes szolgáltató, ugyanakkor versenypiaci engedélyekkel is rendelkező GDF Suez Energia Magyarország Zrt. részvényeinek 99,93 százaléka. Ezzel minden, a társaság birtokában lévő know-how és vagyontárgy a Főgáz tulajdonába kerül, ideértve az engedélyesi tevékenység ellátásához szükséges kiszolgáló képességeket, a teljes körű hr-, infrastrukturális, pénzügyi, számlázási és informatikai rendszert.

A Főgáz a tervek szerint részben saját, részben külső forrásokból finanszírozza a vásárlást, a vételár a pénzügyi záráskor válik véglegessé.

A közlemény idézi Németh Lászlónét, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárát, aki szerint az akvizíció jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti közműszolgáltatás kiépítésének felgyorsításához, a stabil, kiszámítható szolgáltatói háttér erősítéséhez, a rezsicsökkentés tartóssá tételéhez. Az ENKSZ nem a profitérdekeket, hanem állítása szerint a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, úgy, hogy a fogyasztók a váltás terheiből semmit se érezzenek.

Laczó Sándor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója közölte: a Főgáz felkészült története legnagyobb akvizíciójára, a tulajdonosváltás a társaság napi üzletmenetét nem befolyásolja, így a fogyasztók a szolgáltatás minőségében semmiféle változást nem érzékelnek majd. A társaság megvásárlásával a Főgáz olyan szakmai tudás és technológiai infrastruktúra birtokába kerül, amely jelentősen megkönnyíti a további, mintegy 1,8 millió egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztó átvételét. A tranzakció ügyfél-közreműködést nem igényel - mondta.

Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a tranzakcióval már az egyetemes szolgáltatásban vételező földgázfogyasztók közel felének a nemzeti közműszolgáltató szavatolja a biztonságos és folyamatos földgázellátást.

Korábbi közlés szerint a Főgáz Zrt. lesz a teljes lakosság földgázszolgáltatója Magyarországon 2016 végére. A Főgáz veszi át a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztóján kívül az E.On Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől és a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. 750 ezernél is több fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől. Az ENKSZ tájékoztatása alapján augusztustól a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult csaknem 60 ezer lakossági földgázfelhasználóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizedszer is elindul a kukkoló-show: indul a jubileumi Való Világ

Tizedszer is elindul a kukkoló-show: indul a jubileumi Való Világ

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Révész Sándor: Rosszkor jött az orvosok béremelése

Révész Sándor: Rosszkor jött az orvosok béremelése