szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány azt ígérte, már ősztől megkezdi az emberarcú adóhatóság kialakítását. A Figyelő értesülései szerint ez nem megy ilyen gyorsan.

Csúszik a kormány az adórendszer nagy átalakításával – derül ki a Figyelő cikkéből. Az első ígéretek szerint idén iktatták volna törvénybe az adózás változásait, melyek lényege az lett volna, hogy emberarcúvá, vállalkozóbaráttá tették volna az adóhatóság működését és az adózási szabályokat. A tervek szerint két év múlva akár minden magánszemély jövedelemadó-bevallását az adóhatóságnak kellene elkészítenie, és például a megbízható adózók esetén lerövidítenék az ellenőrzéseket.

Az adózás átalakításának ígérgetésére akkor kapcsolt rá igazán a kormány, amikor elérték a NAV-ot is a simicskátlanító átalakítások, és júliusban kiderült, hogy távozik Vida Ildikó, a hatóság eddigi elnöke. Vida Ildikó távozása után Lázár János is belengette a NAV-reformot, illetve az adóeljárási reformot. Lázár azt ígérte, hogy ősszel kerül a parlament elé a törvénymódosítás, de a Figyelő értesülései szerint lehet, hogy csak a jövő év első felében kerül rá sor.

A NAV átalakításában viszont hamarabb lehet változás, a lap azt írja, kedden ült le Orbán Viktor és Varga Mihály, hogy átbeszéljék az átalakítási koncepciót. A Nemzetgazdasági Minisztérium eredeti szándéka az volt, hogy a NAV vezetése a tárcához kerülne, az adóügyi államtitkárságra, és Tállai András, az államtitkárság vezetője lenne egy személyben a NAV vezetője is. Az elképzelést érték kritikák a Figyelő szerint, és eközben Orbán Gábor utódlásáról is gondoskodni kell, ami nehezen megy. A korábbi adó- és pénzügyi államtitkár július végével távozott a minisztériumból, most saját vállalkozását vezeti, illetve tisztséget vállalt a Rotschild-csoportnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt