szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó! A szerdai vihar értékelése után gyorsan forróbb témákra kanyarodtak Lázárék. Természetesen a bevándorlást próbálták a középpontban tartani, de egyéb kényes témák is felvetődtek a 3-as metró felújításától a NAV átszervezéséig. Lázár nem sértődött meg, hogy Tarlós lehülyézte, és az is kiderült nem találkozhatunk a miniszterrel a Pride-on.

Az aktuális Kormányinfo első néhány percét a szerdai viharnak szentelték, ezért Lázár János mellett Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelem képviseletében állt nyilvánosság elé. Lázár elmondta, hogy 4500 bejelentést kapott a Katasztrófavédelem, de ennek ellenére sem történt komolyabb sérülés, hála a kompetens állami szerveknek és annak, hogy a lakosság komolyan vette a figyelmeztetéseket. Bakondi elmondta, hogy annyiszor vonult ki a tűzoltóság tegnap, mint ahányszor másfél hónap alatt szoktak. A kárfelmérés jelenleg is zajlik, súlyosabb személyi sérülés nem történt. Újságírói kérdésre azt mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a következő kormányülésen szóba kerül, hogy milyen állami segítséget nyújtanak az elszenvedett kkárok felszámolásában. De már ma tárgyal a kormányhivatalokkal, hogy megyei szinten milyen károkat kell felszámolni,

Az elköszönő Bakondy helyét Gíró-Szász András vette át, megjegyezte, hogy igyekszik felnőni Lázárhoz, amire Lázár azt mondta, ez másoknak is jó célkitűzés lehetne.

Augusztus 25-én lesz az az egésznapos kormánykonferencia, ahol az elmúlt 1 év kormányzását fogják értékelni. Lázár elmondta, hogy két jelentésre -- az OECD májusi jelentése Magyarországról, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által publikált Jó Állam jelentés -- alapozva fognak értékelni nyár végén.

200 ezer menekültre számítanak idén

Lázár a "legújabb kori népvándorlás kezelésének"  fontosságáról beszélt, aminek fontos sarokköve, hogy elfogadták az ehhez szükséges törvényi változásokat. Ennek köszönhetően már a hetekben megindulhat a szerb-magyar határra tervezett kerítés, amit Lázár szerint igazolt az is, hogy Angela Merkel is arról beszélt a héten Belgrádban, hogy a dél-európai országok után Szerbia és Magyarország van leginkább kitéve az illegális migrációnak. Egy újságíró erre felvetette, hogy Merkel átmeneti megoldásnak nevezte a határzárat, amit Lázár is elismert, de szerinte az összeurópai megoldásig ez a legjobb lépés. "Ide nem húsz osztrák, vagy negyven német rendőr kellene, hanem több ezer rendőr vagy egy  hadsereg" -- ismertette Lázár saját koncepcióját a menekültkrízis megoldására.

Lázár szerint a Magyarországra érkező migránsok "90 százaléka visszaél a menekültjoggal", azaz mindössze 10 százalék a valós menekült, a többi ember "gazdasági bevándorló és illegális határátlépő." Lázár becsülgette a 2015-ben Magyarországra irányuló migráció mértékét is, a miniszter szerint akár 200 ezren is érkezhetnek idén az országba. Ráadásul "két tűz közé kerülhet" az ország, ha nem védjük meg a déli határainkat, miközben Nyugat-Európából is elkezdik visszatoloncolni azokat, akik ott nem kapnak menekült- vagy oltalmazott státuszt. Lázár a nemzeti konzultáció eddigi eredményeiből is azt olvasta ki, hogy a választók is egyetértenek a kormány intézkedéseinek irányával.

A kormánynak nincs köze a 3-as metróhoz

Az M4-ről kijelentette Lázár, hogy a Budapest-Szolnok nyomvonalon mindenképpen megépül 2018-ig, de mivel az EU leállíttatta a beruházást, ezért állami pénzből. Igaz, a már megépült hídelemeket is felhasználják.

A 3-as metró felújítását firtató kérdést (azaz, hogy az észt ajánlat olcsóbb és nagyobb műszaki tartalmú volt, mint az orosz) azzal söpörte le Lázár, hogy ez egy fővárosi projekt, a kormánynak ehhez addig nincs köze, amíg a főváros képes fizetni az erre felvett hitelt. Szerinte csupán akkor lesz állami felelősség a felújítás, ha fizetésképtelenné válik a főváros.

Lemondathatják Vida Ildikót

Lázár elismerte, hogy az adóreformnak a NAV reformjával is együtt kell járnia. "Orbán Viktor is nagy változásokat akar" -- mondta a miniszter. Arról beszélt, hogy olyan szolgáltató szemléletű NAV van a  tervek között, ami nem ellensége, hanem barátja a vállalkozóknak. "Az új tartalomhoz új struktúra" is dukál, de Lázár nem akart konkrét információkat megosztani, pedig állítása szerint már rendelkezik ilyenekkel.

Tarlósnak mindenki hülye

Arról is kérdezték Lázárt, hogy mit szól ahhoz, hogy Tarlós István tulajdonképen lehülyézte. Erre annyit tudott mondani, hogy a főpolgármester már több embert hülyézett le, mint ahányat nem. Viszont a Mary poppins-hasonlat szerinte ízlástelen, mert azokat a vidéki választókat minősíti, akik már négyszer a parlamentbe küldték őt.

Lázár nem lesz ott a Pride-on

Lázár a magánügy kártyát húzta elő, amikor a hétvégén aktuális Pride-ról kérdezték. "Nem szólok bele, és nem vagyok rá kíváncsi" -- így indokolta, ő maga miért nem vesz részt a felvonuláson, de a többi fideszes politikus nevében nem kívánt nyilatkozni. Ami pedig a melegházasságot illeti, arról Lázár szerint minden kiolvasható az Alaptörvényből, ami "nem betartható, hanem kötelező érvényű mindenkire."

Megszűnik a Volán?

Felmerült a Volán társaságok megszüntetése, jelenti be kissé váratlanul Lázár János, majd finomít "és van még három másik elképzelés is". A Volán helyett lehetne például a MÁV. A privatizáció nem merült fel, viszont rengeteg fejlesztenivaló van a Volán társaságok szolgáltatásaival.

Beköthetik Vajna játékgépeit a NAV-hoz

A hvg.hu arról kérdezett, hogy mivel érdemelte ki Andy Vajna, hogy a kaszinóiban találhatü játékgépeit nem kötötték be a NAV-hoz. Lázár megígérte, hogy ennek mielőbb utána fog nézni, mert nem tud hirtelen válaszolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!