szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Michel Platini, az UEFA elnöke azt állítja, hogy azért kapott 2011 februárjában kétmillió svájci frankot a korrupciósgyanúba keveredett FIFA-elnök Joseph Blattertől, mert többéves munkáját egy összegben fizették ki.

Feddhetetlenségéhez állítása szerint nem férhet kétség, így Michel Platini továbbra is eltökélt abban, hogy versenybe száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért. 

Az európai szövetség (UEFA) elnöke azért hangoztatta ezt a francia hírügynökségnek nyilatkozva, mert a hatóságok tanúként kihallgatták őt azzal összefüggésben, hogy kétmillió svájci frankot kapott Joseph Blatter FIFA-elnöktől 2011 februárjában, egy keddi német sajtóértesülés pedig már arról szólt, hogy vele kapcsolatban is nyomoz a svájci államügyészség. A Die Welt kedden saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a francia sportdiplomata jóval több pénzt kapott a kétmillió franknál. A lap hozzátette, ha a gyanú beigazolódik, az UEFA első embere aligha pályázik a FIFA februárban megüresedő elnöki tisztségére. Platini utóbb hangoztatta, hogy korábban, 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt.

©

"A FIFA alkalmazásában álltam, Joseph Blatter tanácsadója voltam minden olyan kérdésben, ami magához a labdarúgáshoz kötődik" – fogalmazott Platini, példaként említve a nemzetközi versenynaptár átalakítását. – Teljes munkaidős tevékenység volt" – tette hozzá, majd arra is kitért, hogy már az alkalmazása kezdetekor tisztában volt vele, hogy a neki járó teljes összeget a FIFA akkor nem tudja kifizetni, mivel ezt Blatter közölte is vele. "Soha nem kételkedtem abban, hogy a nekem járó pénzt alkalom adtán kifizetik, ezért nem is sürgettem, hogy megkapjam, egy kicsit félre is tettem ezt, végül 2011-ben kértem a FIFA-tól a járandóságomat" – mondta. 

Blattert pénteken korrupció gyanújával hallgatta a svájci rendőrség hűtlen kezelés miatt, továbbá házkutatást tartottak az irodájában és számos iratot lefoglaltak. Aznap hallgatták ki Platinit is a kifizetett kétmillió frank kapcsán, ennek következtében pedig az angol fogadóirodáknál már nem ő a legnagyobb esélyese a FIFA elnökválasztásának. Platini egyébként hétfőn bejelentette, hogy mindenben a FIFA etikai bizottságának a rendelkezésére áll, mivel semmi törvénybe ütközőt nem tett.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!