szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átcsoportosítások és leépítés is várható a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál – mondta az InfoRádióban Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint túl nagy a szervezet.

"Be kell látni, hogy a 23 ezer fő egy ekkora méretű gazdaságnak és országnak nagy. Még akkor is, ha egyébként – és ebben van igazság – a magyar adóhivatal többféle adóbevételt szed be, mint egy osztrák, egy német vagy egy holland. Akkor is azt gondolom, hogy ezeket hatékonyabban lehet megoldani, nincs szükség ekkora létszámra. Takarékosabb és áramvonalasabb NAV-ot szeretnék, amelyik kisebb létszámmal és hatékonyabban tud működni" – fogalmazott Varga Mihály az InforRádió Aréna című műsorában.

Azt, hogy mennyivel lenne kisebb egy szerinte ideális méretű NAV, a miniszter nem közölte, azt viszont igen, hogy a leépítést és a "cég" átalakítását egy parlamenti jogszabály-módosítással kell megalapozni; erre október-novemberben sort is keríthetnek.

©

A miniszter szerint az átalakítás a mintegy évtizede kialakított regionális szervezeti rendszert érintheti leginkább, de Varga szerint a bűnügyi igazgatóságot viszont célszerű megtartani, mert "ez ad hatékonyságot a NAV-nak" – közölte. Hozzátéve: azt látná indokoltnak, hogy a NAV-ot integrálják a minisztériumához úgy, hogy az adóhatóság vezetése része legyen a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Ennek egyértelmű jele, hogy – mint azt tegnap megírtuk – Varga hűséges kádere, Tállai András lesz az adóügyek ura, és az NGM-en belül hozzák létre az adóügyi államtitkárságot.

Mint megírtuk, Tállai kinevezése a NAV nyáron belengetett átalakításának része. Július végén kiderült, hogy távozik Vida Ildikó, a hatóság eddigi elnöke, a miniszterelnökkel összeveszett Simicska Lajos korábbi és jelenlegi közeli munkatársa. Már akkor felröppent Tállai neve, mint a NAV elnökjelöltje, és arról is sok információ kering hónapok óta, hogy az adóhatóság irányítását bevinnék az NGM-be.

Varga egyébként nem az InfoRádióban beszélt először az átalakítás szükségességéről, kedden a Magyar Időknek adott interjúban is ez volt az üzenete. A kormánylapnak azonban a miniszter még nem beszélt a létszámleépítésekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Radar360: Nem megy a bevásárlóközpontoknak, Trump a TikTok körül kavar

Radar360: Nem megy a bevásárlóközpontoknak, Trump a TikTok körül kavar

A Bükkben kószáló farkaskölyköt vettek videóra

A Bükkben kószáló farkaskölyköt vettek videóra