szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány évek óta kerülgeti a témát, de most elárulta a szándékát.

„Nem volt és most sincs olyan elképzelés, mely a nyugdíjjogosultságot a gyermekneveléshez kötné” – ezt írta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter megbízásából Rétvári Bence, a tárca államtitkára Korózs Lajos szocialista képviselő parlamenti kérdésére.

Az ötlet évek óta felbukkan időnként, legutóbb éppen a kormánypártok környékéről jött elő. Az MTA szervezésében létrehozott Népesedési Kerekasztal tavaly júniusban eljuttatott egy koncepciót a kormányhoz, melyben azt javasolta, hogy csak az kapjon nyugdíjat a jövőben, aki elegendő gyereket nevel, illetve hogy a nagycsaládosok nyugellátása több legyen azokénál, akik kevesebb gyereket neveltek.

Korózs a kérdésében megemlíti, hogy a téma előkerült pár hete egy konferencián is, amit az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) rendezett, és a résztvevők állítólag arra jutottak, hogy a nyugdíjjogosultságot előbb-utóbb a gyerekvállaláshoz kell kötni. Például Tóth Krisztián, az ONYF szakreferense is elképzelhető lépésnek tartotta ezt, és úgy vélte, hogy egy ilyen intézkedés növelheti a születési rátát, amely így csökkentheti a demográfiai nyomást a nyugdíjrendszeren.

Rétvári szerint azonban „a konferencia kizárólagosan szakmai esemény volt, szakértői minőségükben jelen lévő résztvevőkkel”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!