Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A mérőóra nem a fogyasztóé, de ha magától cseréltetné, még érhetik brutális meglepetések. Az például, hogy a még külföldi kézben lévő szolgáltató ajánlatának a tizenegyszeresét kéri el a cseréért az állami tulajdonú rezsicég, éppen az, amely létrehozásának legfőbb indoka a fogyasztói lehúzások rendszerének megszüntetése volt. 106 ezer forintot fizethet tehát az állami szolgáltatónak egy olyan gázóráért, amely nem is az öné lesz. Hogy is van ez?

Pál örökölt egy lakást. Mivel elégedett azzal az ingatlannal, amelyben a családjával jelenleg él, a gyerekei pedig még kicsik ahhoz, hogy beköltözzenek az örökölt lakásba, ezért inkább kiadják a budapesti XII. kerületi, 80 négyzetméteres ingatlant. Pál azt gondolta, hogy a kaución túl azzal is bebiztosítja magát a leendő bérlővel szemben, hogy a fogyasztásmérőket (legalábbis a gáz- és áramórát) úgynevezett pre-paid, azaz előre fizetős rendszerűre alakíttatja át a szolgáltatóval.

Cikkünk alanya, Pál tisztában van azzal, hogy a lakóingatlanokba telepített közmű-mérőeszközök, mint a villanyóra és a gázóra (de lényegében a tévés médiabox és a vezetékes telefon is) nem a lakó tulajdonában vannak, hanem a szolgáltatóéban, és így azok cseréjét is a szolgáltató köteles elvégezni, illetve elvégeztetni. A középkorú férfi azt is tudja, hogy a vízóráját is csak azért tekintheti a magáénak, és azért kell tehát azt ténylegesen meg is vennie, mert az mellékmérő, és azt a vízművek vita esetén úgysem fogadja el hitelesnek.

Öt nap még belefér

Pál az áramszolgáltatónál kezdett. Az interneten utánanézett, és a Pálya utcai Elmű-ügyfélszolgálaton pont olyan simán ment minden, ahogyan az a cég weboldalán található információkból látható: bejelentette, hogy szeretné eztán előre fizetni az áramszámláját; a szolgáltató közölte, hogy 5 munkanapos határidővel az egyik alvállalkozó cégük mindezt – a fogyasztásmérő aktuális állásának leolvasását, az óra megvizsgálását és előre fizetős rendszerűvé tételét – Pállal leegyeztetett időpontban elvégzi. Az ügyfélszolgálaton azt is elmondták a férfinek, hogy mindez neki 8900 forintba kerül, amiben a kiszállási díj és a fogyasztásmérője átállításának szolgáltatási díja van benne, és erről kap egy külön csekket, amit lesz szíves előre befizetni.

©

Öt nap, az még belefér, pláne, hogy 100 kWh áramot kvázi ajándékba adnak hozzá – gondolta Pál, és másnap már a gázszolgáltatót vette célba. Elment a Főgáz központjába, ott sorszámot húzott, majd amikor sorra került, az ügyfélszolgálatos hölgy hasonló eljárási módszerről tájékoztatta, mint amit a cég internetes oldalán elolvasott: egy szaki előre egyeztetett időpontban, a Főgáz megbízásából megjelenik majd a megadott címen, és beszerel majd egy új órát. „Ami nem lesz majd hosszabb idő, mint egy szokásos gázóracsere” – tette hozzá.

106 ezer lesz. Kéri?

Pál ekkorra fejben már ott tartott, hogy akkor tehát kiadhatják a lakást november 1-jével, de amikor a határidőkre rákérdezett, a válasz az egész gondolatmenetét összedöntötte. A főgázos ügyintéző ugyanis arról tájékoztatta, hogy az átfutási időre legalább két hónappal számoljon.

Mi tart ennyi ideig?

A hölgy rutinosan darálni kezdte: ők megrendelik a szolgáltatójuktól a munkát, de ezt csak azután, hogy kértek tőlük árajánlatot, akik majd erről tájékoztatják a Főgázt, a cég az ügyfelet levélben értesíti, amire újból lesz szíves befáradni a gázszolgáltatóhoz, hogy az elfogadott árajánlatot aláírva megrendelje a munkát, aminek az árát itt be is fizethet a gázóracserét végző cég nevére, mely majd a pénzét elutalja a Főgáznak, aki a munkát így kiadja a cégnek, mely eztán értesíti majd Pált, hogy mikor cserélnék ki a gázóráját.

És mindez 106 ezer forintba fog kerülni

 – közölte a hölgy, majd a levegő után kapkodó Pálnak megsúgta, biztos, hogy ezt az árajánlatot fogja kapni, mert mindegy, hogy Ráckevére vagy a 11. kerületbe kell menni, a cég ennyit szokott a lapra írni.

Ekkor esett le a férfinak, hogy az állami gázszolgáltató cég weboldalán mit hiányolt a – még – magánkézben levő áramszolgáltatóhoz képest: azt, hogy előbbin nem találkozott a díjszabásra vonatkozó adatokkal. Rákérdezett a meghökkenést keltő 106 ezer forint okára abból kiindulva, hogy drágának tartotta a józan egyszerűséggel is átlátható műveletsort. Ez abból áll, hogy két szerelő becsenget, egyikük hóna alatt ott egy új mérőóra, leszerelik a régit, és felszerelik az új készüléket, majd rutinosan elvégeznek egy szivárgásvizsgálatot. A hölgy rutinosan erre azt válaszolta, hogy ő nem tudja megmondani a díj mértékét, hiszen ő „csak egy egyszerű ügyintéző”. De azt hozzátette: ha a pénz gondot jelent, nyugodtan gondolja át még egyszer, hogy ezt a váltást biztosan akarja-e.

A férfi néhány nap gondolkodás után végül beadta az igénylését azzal, hogy "úgysincs mit tenni". Ezután kereste meg szerkesztőségünket.

Nem népszerű

Felhívtunk több, jelenleg még lakossági szolgáltatást végző céget is a témában. Egybehangzó véleményük, hogy az idehaza évek óta elérhető előre fizetési rendszer nem túl népszerű. Az E.Onnál a több mint 3 millió áram- és gázfogyasztó közül így is mintegy 70 ezer pre-paid mérőóra „ketyeg” a rendszerben (ennek zöme villanyóra), és aminek főként jogszabályi okai vannak.

Gázóra-leolvasás
©

Azt mondja ki a jogszabály, hogy a védett fogyasztók esetében a jelentős hátralék kezelése során, a kikapcsolás előtt (illetve a már kikapcsolt fogyasztók esetében a visszakapcsolás előtt) a szolgáltató köteles felajánlani az előre fizetős mérőóra beszerelését. Az E.Onnál a jelek szerint sokan éltek is ezzel a lehetőséggel, ami a fogyasztó számára pluszköltséggel nem jár, legfeljebb azzal, hogy az óra elindításához előre fel kell tölteni a kreditet. Az 1,2 millió lakossági gázfogyasztóval rendelkező Tigáznál viszont így sem jellemző, hogy ezt a megoldást választanák, csak néhány száz esetben szereltek be Kelet-Magyarországon ilyen mérőórát. Ennél is sokkal-sokkal ritkább az, ha egy nem hátralékos, nem védett fogyasztó – mint esetünkben Pál – maga kéri azt, hogy a hagyományos bediktálós/átalányos/utólag fizetős rendszerről a pre-paidre áttérhessen.

Jobb, ha előre fizetsz – és a szolgáltató cégeknek is
A közüzemi fogyasztók előrefizetős módszere a nyugat-európai országokban teljesen elfogadott és normális, mivel a fogyasztó a költségeit is kontrollálni akarja. Igaz, a német, olasz, francia, holland területeken az ilyen mérőórák rendre jelzik azt is, ha a kredit kifogyóban van, és az infrastruktúrába a pénzügyi rendszerek is úgy illeszkednek, hogy ilyen esetben a fogyasztó bármikor lehetőséget kap arra, hogy néhány kattintással a "kártyáját" fel lehessen tölteni.

A pre-paid rendszer előnye, hogy megakadályozhatja a felelőtlen családi gazdálkodás okozta túlfogyasztást is, miközben ez a módszer eleve előnyös a bérbe adott, vagy – mint a nyaralók esetében – időszakosan használt ingatlanok esetében.

A fogyasztó számára írható előnyök mellett mindez az áram- és gázszolgáltatónak is előnyös, mivel az így fizető fogyasztókat a cég nem kényszerül előfinanszírozni, sőt, mivel a pénz előre érkezik, az ilyen fogyasztókat rendszeresen kedvezményekkel is kényeztetik.

Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ha az ügyfél maga kéri, hogy más mérési módszer alapján fizethessen, azért mennyit is kell fizetni.

A villany- és a gázóra nem lesz a lakástulajdonosé (ezzel lehet elkerülni azt a jogi problémát, hogy ha az órát megbuherálják, akkor kinek is okoztak kárt), és a mérő installálása sem bonyolultabb, mint egy hagyományos óráé. Ugyanakkor az tény, hogy egy pre-paid villanyóra beszerzési ára nyolcszor annyi, mint egy hagyományos „Forgó Morgó”, és ez a szorzó a gázórák esetében sem kevesebb. (Ugyanakkor például éppen az ELMŰ-ÉMÁSZ hálózatán évekkel ezelőtt elindított okos mérőórák is sokkal-sokkal drágább berendezések, mint a hagyományos mérőórák, azt azonban a magánkézben levő cégnek eszébe sem jutott a fogyasztókra terhelni.) A gond az, hogy a jogszabályi környezet a rászorultság esetében ennek költségét simán lenyeleti a szolgáltatóval, ha viszont a fogyasztó ésszel él, ráadásul „besegít” az előre fizetésével a szolgáltatónak, akkor extra költséggel büntethetik. A magáncég – a példából kiindulva – alig pár ezer forintot sóz a magánszemély nyakába, az állami rezsiszolgáltató 100 ezer forintnál sem áll meg.

Az már csak külön csavar a történetben, hogy a kormány által évek óta kárhoztatott és megsarcolt, külföldi kézben lévő szolgáltatók közé tartozik az az ELMŰ, mely transzparens módon tájékoztatja az ügyfeleit ebben az esetben, miközben az alapvetően a lakossági ügyfelek költségkímélése indokával felállított állami tulajdonú szolgáltató, a Főgáz éppen az ár átláthatóvá tételével marad az ügyfele adósa.

A nemzeti közmű válaszol

Az ügyben megkerestük a Főgázt, illetve annak gazdáját, az állami rezsicéget, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-t is. Az állami rezsicég elismerte, hogy nettó bő 84 ezer forintba, azaz bruttó 106 ezer forintba fáj a gázóra előre fizetőssé tétele a nem védett fogyasztóknak, ahogyan azt Pál elmesélte. (A védetteknek ingyenes.) Hogy mi kerül ennyibe, pláne, hogy miért kerül a gáznál egy óracsere több mint tízszeresébe egy villanyóránál, az állami szolgáltató érdemi indokot nem hozott fel, annyit írtak, hogy "ez az összeg magában foglalja mindazon költségeket, amibe ez a felhasználók részére nyújtott többletszolgáltatás kerül a 10 éves időtartam alatt, beleértve a gázmérő esetleges meghibásodása miatti csere költségét is." Annyit tettek még hozzá, hogy "az előre fizetős mérés ma még magasabb költséget jelent a hagyományos mérőkhöz képest..." Azt is elmondták, hogy "ez alapvetően csak egy gázmérőcsere. A mérő csak annyiban különbözik más gázmérőtől, hogy egy kiegészítő elektronikai egység és egy mágneskártya tartozik hozzá. Ritka esetben lehet szükség a mérőhely átalakítására, amely védendő felhasználók esetében szintén a földgázelosztó társaság költsége."

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. ügyfélpultja a pécsi 1-es postán
©

A Pál által elmesélt eset az átfutási időt tekintve is átlagosnak tűnik. Az állami rezsicég elmondta, hogy "a folyamat a következő lépésekből áll. A felhasználói megkeresésre az ajánlatunkat és a szerződést 30 napon belül küldjük ki. Az előre fizetős mérési szolgáltatás igénybevételének feltételeit a felhasználónak mindenképpen biztosítania kell, beleértve a Főgáz Földgázelosztási Kft. által megküldött szerződés aláírást, a szolgáltatás díjának befizetését, valamint a Főgáz Zrt.-vel a vonatkozó megállapodás megkötését, ami alapján tud előre fizetéssel földgázt vételezni. Ha minden feltétel adott, optimális esetben a szerződéskötéstől számítva 3 héten belül felszereljük a gázmérőt."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meggyilkolták Irán egyik vezető atomtudósát

Meggyilkolták Irán egyik vezető atomtudósát

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?