szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank az utóbbi időszakban aktivitást mutat a tőzsdepiac átalakításában, ennek egy részeként a Napi.hu portál értesülései szerint Matolcsyék heteken belül kiválthatják az osztrák tulajdonosokat a Budapesti Értéktőzsdéből, így újra magyar többségi tulajdonosa lehet a BÉT-nek.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank komolyabb szerepvállalásra törekedve magyar állami vállalatokat is tőzsdére vinne és ösztönöznék a magyar cégeket a tőzsdére lépésben, de a váltás részeként a Napi.hu úgy értesült, hogy egyenesen arra is törekszik a jegybank, hogy megvásárolja a jelenleg osztrák többségi tulajdonrészt a Budapesti Értéktőzsdében, azaz növelje részesedését a BÉT-ben.

A bécsi körökből származó információk szerint heteken belül bejelenthetik az ügyletet, hogy az eddig 6,94 százalékos részesedéssel rendelkező MNB megvásárolja a Wiener Börse 50,46 százalékos tulajdonrészének akkora százalékát, hogy többségi tulajdonossá válhasson, de az üzlet része lehet az osztrák elszámolóház, az Österreichische Kontrollbank AG 18,34 százalékos részvénycsomagja is. Az osztrák tőzsde korábban regionális központtá szeretett volna válni, ezért leányvállalatán keresztül szerzett tulajdonrészt Szlovéniában és Csehországban is, de igazán nem sikerült egy rendszerbe integrálnia őket.

Utóbbi megvásárlásával ráadásul arra is lehetőség nyílna, hogy "tőzsdére mehessen a tőzsde", azaz a tulajdonának egy részét részvényekben piacra bocsáthatná az MNB, annak kockázata nélkül, hogy elveszítse megszerzett többségi tulajdonát. A felvásárlás összegét problémás kiszámítani, ugyanis figyelembe kell venni a tőzsde értékpapírjainak tulajdoni hányadát, a tőzsde többségi tulajdonának eszmei értékét és éves nyereségét is, valamint azt, hogy az osztrákoknak tulajdonrésze van a központ elszámolóházban, a Keler Zrt.-ben is. Ennek értelmében a kivásárlás összege elérheti a 18-20 milliárd forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Súlyos baleset történt Egernél

Súlyos baleset történt Egernél

104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán

104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán