szerző:
hvg.hu/MTI

Az orosz vendégek száma jócskán visszaesett, az amerikaiaké viszont nagyot nőtt 2015 szeptemberére. A külföldi vendégek által Magyarországon töltött éjszakák száma 7,3 százalékkal bővült – derült ki a KSH adataiból. Az NGM államtitkára az M1-en örült, hogy nem ütött léket a turizmuson a menekültválság legsűrűbb hónapja.

2015. szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 5,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 6,7 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett – közölte a KSH.

A külföldi vendégek száma 6,0, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,3 százalékkal (1 millió 289 ezerre) nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban emelkedett, Dél-Dunántúlon csökkent.

Jóval több az amerikai, jóval kevesebb az orosz turista

A szeptemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. A legtöbb turistát küldő Németországból 2, az Egyesült Államokból 18, Csehországból 19, az Egyesült Királyságból 12 százalékkal több, viszont Ausztriából 11, Oroszországból 21 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 8,8, az általuk eltöltött éjszakáké 5,8 százalékkal (919 ezer) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hat turisztikai régióban nőtt, háromban (A Tisza-tónál, a Balatonnál és a Közép-Dunántúlon) csökkent.

©

A szállodák szobakihasználtsága 4,4 százalékponttal, 61 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 14 százalékkal (36 milliárd forintra) nőtt.

2015. szeptember 30-án az előző év azonos időpontjához képest:
- A hazánkban működő egységek száma 3,7 százalékkal több (2980) volt, a kiadható férőhelyek száma 1,1 százalékkal bővült (elérte a 291 ezret).
2015. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest:
- A szálláshelyek 6,4 százalékkal több, összesen 20 millió 746 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,5 százalékkal (10 millió 438 ezer), a belföldi vendégek 6,3 százalékkal (10 millió 308 ezer) több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
- A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 3 százalékponttal, 55 százalékra emelkedett.
- A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 12 százalékkal több, 283 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
- A SZÉP-kártya felhasználási értéke 4,8 százalékkal nőtt, összesen 14 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

NGM: Nem ütött léket a turizmuson a menekültválság

Az adatokat az M1-en szerda reggel Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára kommentálta. Magyarország továbbra is kedvelt úti cél, Budapest népszerűsége töretlen volt szeptemberben még úgy is, hogy ez volt a migránsválság talán legkritikusabb hónapja – mondta. 

Ruszinkó Ádám kiemelte: a szállodaszövetség adatai szerint 90 százalék körüli a budapesti szállodák kihasználtsága, ami azért fontos, mert a külföldi vendégek mintegy 70 százaléka Budapestre jön, vagy megfordul a fővárosban.

Hozzátette: a szeptemberi adatok alapján a továbbiakban is bővülésre lehet számítani a szálláshelyek forgalmában.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!