szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben idehaza az éjszakai áram és a szélcsend okozta "problémákról" szól a nap-, és szélenergia kormányzati kommunikációja, az egész kontinensen leginkább atomenergia-függő országában hálózatba kapcsolják Európa legnagyobb napelemes telepét.

A Cestas 300 MW teljesítményű fotovoltaikus projekt, mely valójában 25, egyenként 12 megawattos napelemtelep összekapcsolódásából jött létre. Franciaországban, Bordeaux régióban avatják fel hivatalosan a "termelőüzemet", jól lehet, mechanikailag már szeptember végén elkészültek vele.

Telep, kerítés, tilos az átjárás!
©

Az előzetes számítások szerint a telep évente több 336 millió kWh áramot tud majd a francia hálózatra juttatni.

Franciaország ugyan egyelőre nem siet bezárni a nukleáris erőműveit, azonban a németekhez hasonló alapokon már Párizsban is született egy energetikai átmenetről szóló törvény, melyből az olvasható ki, hogy Franciaország fokozatosan csökkenteni kezdi a nukleáris energiától való függőségét. Ez az aktuális, több mint 75 százalékos szintről 2025-re 50 százalék alá süllyedhet, miközben a megújuló energiaforrásokból nyert energiatermelési szintet 2030-ig 32 százalékig kívánják feltornászni.


A Cestas-telep avatására hivatalosan december 1-jén kerül sor, melyen kiemelt helyet kap az építő konzorciumban részt vevő francia Eiffage, Krinner, és a Schneider Electric is. Patrick de Labrusse igazgató azt nyilatkozta, hogy már most nagyon elégedettek, mivel  a konzorciumban az együttműködés is jó volt, és már mostanra képesek voltak teljesíteni minden olyan elképzelést, amiben az induláskor megállapodtak.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere