szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha csak erre a 20 millióra alapoz, akkor szinte semmire.

Az alábbi ábra az Otthon Centrum hálózatának közvetítésével 2015-ben eladott új építésű lakások megoszlását mutatja. A függőleges tengelyen a lakások alapterületé, a vízszintesen pedig az eladási árat láthatja.

©

Szürkére színeztük azt a tartományt, ahol a 10 milliós csok és a hozzá kapcsolható 10 milliós hitel önmagában nem elegendő a vételhez (mert a pénzből legalább 60 négyzetméteres lakást kell vásárolni). A fehéren maradt kis rész az, ahol az elérhető ingatlanok vannak, vagyis Budapestet Csepel kivételével ebből a szempontból elfelejtheti, de Szombathely kivételével a nyugati nagyvárosokat is.

Ráadásul ez az ábra még a csok-láz előtti állapotot tükrözi, azóta viszont alaposan felmentek az árak, vagyis a fehér rész végletesen beszűkült. A vásárláshoz tehát jelentősebb önerőt kell bevonni.

Az Otthon Centrum adatai szerint a csokra képes új lakások száma rendkívül kevés. Idén összesen 150-160 ezer adásvétel lehet a piacon, de ebből várhatóan csak 8-10 ezer lesz az új lakás eladása. A fejlesztőknek időre van szüksége ahhoz, hogy csokra alkalmas lakásokat építsenek, a kínálat csak ekkor lehet nagyobb.

Az ingatlanközvetítő hálózat szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a 10 milliós csok támogatás mellé a hitel csak a szokásos banki hitelképesség megléte esetén jár, tehát a 10+10 milliós álmok a valóságban gyakran 10+2 vagy 10+4 milliós valósággá válnak.

A gyereket előre vállaló pároknál a bankok a 10 milliós támogatást csak jövőbeni ígéretként kezelik, vagyis a hitelfelvevőknek olyan jövedelmet és fedezetet kell már most is bemutatniuk, amely elég arra az esetre, ha a 10 milliós támogatást 10 év múlva büntetőkamatokkal együtt vissza kell fizetni (mert nem született meg egyetlen gyerek sem). Amint azt korábban bemutattuk, ebben az esetben a havi törlesztő 250 ezer forintig is emelkedhet, tehát ez a hitelképesség vizsgálatának alapja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírusról neveztek el egy legyet

A koronavírusról neveztek el egy legyet

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Bencze Ágnes orvos a Fülkében: A postcovidosok krónikus fáradtságára nincs speciális gyógyszer

Bencze Ágnes orvos a Fülkében: A postcovidosok krónikus fáradtságára nincs speciális gyógyszer