szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Jó, meg vagyok nyugodva, akkor megyek horgászni a hétvégén. Önöknek meg jó munkát." A sokat bizonyított magyar betétbiztosítás ellenére sokunknak halvány lila gőzünk sincs, hogy Magyarországon biztonságban van-e a pénzünk. És bár sokan tudjuk, hogy a betéteink védettek egy pénzintézet fizetésképtelensége esetén, azt jóval kevesebben, hogy ki fizeti a kártalanítást vagy mennyit fizet. A bankcsődökkel kapcsolatos emlékezetünk csapnivaló.

A magyarok pénzügyi kultúrája legendásan alacsony. Most azzal a megnyugtató hírrel szolgálhatunk, hogy még mindig az, de az elmúlt pár év mintegy tucatnyi pénzintézeti csődje és a betétesek tömeges kártalanítása javított valamicskét a pénzügyi tájékozottságunkon, legalább a bankbetéteink védettségével kapcsolatban – ez derül ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által készíttetett kutatásból, amelyben a lakosság betétekkel, valamint bankokkal kapcsolatos bizalmát és betétbiztosítással kapcsolatos tájékozottságát igyekeztek felmérni.

De bőven van még hová fejlődni.

Nem érdekelnek a részletek! Jut most nekem ebből a százezerből, vagy sem?

- érdeklődnek gyakran az ügyfelek az OBA-nál, miután tájékoztató levelet kapnak a bankjuktól, hogy 100 ezer euróig (úgy 30 millió forintig) betétbiztosítás védi a banknál levő pénzüket (magyarán eddig az összeghatárig kártalanítják, ha fizetésképtelenné válik a pénzintézet).

©

Vagy – szintén az Országos Betétbiztosítási Alapnál – azzal akarnak beszélni, „aki” mindig küldi az sms-t, hogy „a kártyára” megérkezett a pénz, és meglepődnek, amikor közlik velük, hogy azokat az sms-eket nem az OBA-tól kapják, és az OBA-nál nincs „országos betétjük”.

De a kedvenc történetünk egy pozitív történet egy ügyfélről, aki mára egészen komfortos lett a bankcsődökkel. Ő az elhíresült Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetben tartotta a pénzét. A takarékszövetkezet 2012-ben bedőlt, és felhívta az Országos Betétbiztosítási Alapot, ahol közölték vele, hogy kártalanítják. Így is történt, és a kártalanítási összeget ő azonnal el is helyezte az „szomszéd vár” Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél. Két év múlva ez a takarék is becsődölt, az ügyfél ismét felhívta az OBA-t:

Akkor most mi lesz? Úgy, mint a múltkor?

- kérdezte.

Mondták neki, hogy úgy, erre ő:

Akkor jó, meg vagyok nyugodva, akkor megyek horgászni hétvégén, Önöknek jó munkát kívánok.

Rosszul tippelünk

A fenti esetek alapján nem is olyan meglepő, hogy az OBA kutatása szerint a betétesek 32 százaléka nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy Magyarországon vagy külföldön van nagyobb biztonságban a pénze.

Ön szerint Magyarországon vagy külföldön van nagyobb biztonságban a pénzintézeteknél elhelyezett megtakarítása?

Az OBA kutatása alapján a betéteseknek csak 27 százaléka gondolja azt, hogy Magyarországon biztonságban van a pénze:

©

A helyes válasz egyébként nagyjából az, hogy az EU országaiban egyformán biztonságban van a pénzünk a kártalanítási összeghatárig, mert ugyanolyanok a betétbiztosítási szabályok, ugyanannyi (100 ezer euró) a kártalanítási összeg és egyformán 20 munkanapon belül kell kártalanítani az ügyfeleket.

Az elég különös vagy talán az országgal kapcsolatos általános bizonytalanságról árulkodik, hogy csak ilyen alacsony arányban gondoljuk biztonságosnak a Magyarországon tartott pénzünket, mert közben az emberek durván fele biztonságosnak tartja a bankokat és a betéteket, és ez az arány évről évre nő. Arra a kérdésre pedig, hogy vonatkozik-e a bankbetétekre védettség, ha fizetésképtelenné válik egy pénzintézet, a betétesek 63 százaléka gondolja azt, hogy igen, ami elég jó arány a két évvel ezelőttihez képest.

©

Arra a kérdésre, hogy milyen megtakarítások rendelkeznek védettséggel pénzintézeti fizetésképtelenség esetén, a legtöbben a lekötött betéteket és a folyószámlán elhelyezett pénzt választják, ami helyes válasz. Azt viszont a betétesek 56 százaléka nem tudja, hogy a betétekre az Országos Betétbiztosítási Alap nyújt védelmet Magyarországon, és 10 emberből alig egy tudja, hogy a betétvédelem 100 ezer euróig terjed. A többieknek fogalma nincs vagy más összegre tippelnek nulla és 30 millió között.

©

Az értékhatár megjegyzését nyilván nem segíti, hogy a törvény 100 ezer euróban határozza meg, míg az emberek többsége inkább forintban tartja számon a pénzét.

Nagyon furcsán működik a banktörténeti emlékezetünk

A bankcsődökkel kapcsolatos memóriánk is elég csapnivaló. A felmérésben részt vevők 83 százaléka emlékezett pénzintézeti csődre és kártalanításra, de sokan hibásan. Amikor azt kérdezték tőlük, hogy emlékeznek-e, melyik pénzintézet kártalanította az ügyfeleit, a legtöbben a Quaestort választották (ahol nem voltak betétesek, így betétes kártalanítás nem volt), és nagyon sokan említették a Postabankot is, ahol nem volt szükség kártalanításra.

Meglepően sokan emlékeznek a kilencvenes évek végén bedőlt Reálbankra is, és ehhez képest szinte alig emlékeznek a brókerbotrányban bedőlt DRB Bankokra és a nagy kártalanítási akcióra vagy például a Soltvadkerti takarékra. Voltak olyanok is, akik arra tippeltek, hogy az elmúlt években az állam is csődbe ment.

A régi bankcsődök felemlegetése halvány párhuzamot mutathat azzal, hogy a betétesek között nagyon sok az idős ember, ami a közelmúlt kártalanításai adataiból is jól látszott:

©

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Felfújták a járdára, hogy átverik a turistákat a bulinegyedben, elvitték őket a rendőrök

Felfújták a járdára, hogy átverik a turistákat a bulinegyedben, elvitték őket a rendőrök

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel

Lesz miből választani: ilyen színekben érkezik a Huawei P30 Pro

Lesz miből választani: ilyen színekben érkezik a Huawei P30 Pro

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Megvan a megállapodás, vége a Hankook-sztrájknak

Megvan a megállapodás, vége a Hankook-sztrájknak