Rácz Tibor
Rácz Tibor
Tetszett a cikk?

Miután kereshetővé váltak a Panama-iratok és nyilvánosságra került, hogy a legismertebb magyar vállalkozók közül ki szerepel azokban, átnyálaztuk az adatbázist és számos további magyar vonatkozást is találtunk.

Hamza Péter, a stockfresh.com Kft. egyik tulajdonosa tudja kezelni a sikert. Amikor 2012-ben a Getty Images felvásárolta korábbi cégeit, a debrecenbar.com című lapnak azt fejtegette, hogy a sikerért keményen kell dolgozni, de mesterségesen teremtett piaci igényekkel és/vagy szerecsével is előre lehet jutni. Hamza az egyik olyan magyar vállalkozó, akinek a nevét megtaláltuk az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) által május 9-én megnyitott Panama Papers adatbázisában: a magyar offshore-ozók által igen kedvelt Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Sierra Capital Group Ltd.-ben tulajdonos.
©
Persze vannak nála sokkal ismertebb és fajsúlyosabb üzletemberek is az ICIJ adatbázisában (hogy miért vált szitokszóvá az offshore, ebben a cikkünkben olvashat, magyar politikus érintettekről pedig itt), mint például Csányi Sándor OTP-vezér felesége vagy Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás, ahogy a Direkt 36 nemrég meg is írta, a hvg.hu pedig az ELTE címét is megtalálta Panama-iratokban, de a hatalmas adatbázis még számos érdekességet tartalmaz.

Az unokatestvér és a névrokon

Újabb Szemerey-vonatkozást is találtunk kisebb kutakodás után. A Panama-iratokban ott van ugyanis a Brit Virgin-szigeteki Miranda Development Ltd. tulajdonosa, a budapesti Lajos utcai cím alatt bejegyzett Martinovszki Zoltán Géza. Ő 2010 és 2011 között tulajdonostársa volt Szemereynek a most kényszertörlés alatt álló Lakásépítő T.1-Invest Kft-ben, amelynek társulásukig egyedüli birtokosa Szemerey volt, ő is alapította a társaságot.

A Klauzál téri címmel bejegyzett Békesi László csak névrokona az egykori MSZP-s pénzügyminiszternek, ő a Dohány utcai Pivo and More Sörbisztró alapító-tulajdonosa. Az ezt üzemeltető Étterem.hu Kft.-t korábban annak a Virgo Systems Informatikai Kft.-nek adta el, amelyik a 2014-es évet 661 milliós árbevétel mellett 30 millió forintos nyereséggel zárta, és a Telekom által felvásárolt, majd 2014-ben megszüntetett iwiw.hu közösségi oldal egykori fenntartója is volt.

Szekszárdi felső tízezer

A magyar nevek között böngészve feltűnik Csibi Ambrus címe, Szekszárdon, az Ibolya utcában. Ő alapította 2006-ban a Quadrator Kft.-t, amelyet később Gubicza Ágoston vett át tőle. Gubicza a sármelléki FlyBalaton repülőteret üzemeltető cégek vezetőjeként lett ismert. A repteret 2004-ben felújító Cape Clear Aviation Kft. ügyvezetője volt, majd az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. élére került. Ő volt az, aki Töröcskei Istvánhoz - az ő neve fémjelzi a tavalyi év legnagyobb banki bukását - köthető Prosperitás Kozkázati Tőkealapkezelő Zrt.-t átvette, amelynek a neve most már GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő. Gubiczaegyébként Belváros-Lipótvárosban meglehetősen jó kapcsolatokat ápol a politikusokkal is. Ennek okát egyes források abban látják, hogy ő vette el Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter exnejét. A GB & Partners névben a G utal Gubiczára, partnere pedig Boris Mihály Róbert. Boris szintén vezető pozícót vállalt korábban az SCD-nél, amelynek felemelkedéséről és bukásáról itt olvashat.

Borisnak is van egy lakása a második kerületben, a Hankóczy Jenő utca 4-6.-ban, vagyis a Pasa Parkban, ahol Rogán Antalnak is van lakása. Egyik szomszédjuk Puskás András, egykori V. kerületi alpolgármester is, aki 2014 júniusa óta az EXIM (Magyar Export-Import Bank Zrt. és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. intézménypáros) igazgatóságának tagja. A GB & Partners az Eximbank egy rövid határidős pályázatán nyerte el két, összesen 16 milliárd forintos tőkealap kezelésének lehetőségét.

Még mindig Szekszárd: Bali Gábor neve is feltűnik a papírokban, mint a Kelt Investment Ltd. tulajdonosa. Bali egyebek között a 2014-ben 3,2 milliárd forintos árbevétel mellett 353 millió forintos nyereséget termelő Bácsalmási Agráripari Zrt. vezérigazgatója, s több agrárcég, egyebek között a sertéstenyésztő Bács-Pig Kft. gazdája is. A szekszárdiak körében a felső tízezerre utaló „felső utca” névvel illetett Bródy Sándor utca is szerepel az iratokban, a Nádasdi Kft. tulajdonosa, Nádasdi József és felesége címeként.

©

Már megint a MET

A MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. egyik tulajdonosa is feltűnik a Panama-iratokban. A cég – amelyet még egyébként Mol Energiakereskedő Zrt. néven jegyeztek be 2009-ben, de tulajdonos holdingja a svájci offshore adóparadicsomként számon tartott Zugban székel – kedvezményes állami gázbeszerzéseiről vált ismertté, aminek köszönhetően 2012-ben például rekordösszegű, 50 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el, de azóta is sokat hallani róla. Ilja Trubnikov a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-ben 12,6 százalékos tulajdonos (a Mol, Garancsi István, Nagy György és Lakatos Benjamin mellett), és a Panama-iratok szerint egy Brit Virgin-szigeteki cégben, az S.M. System Ltd.-ben is érdekelt.

Megtaláltuk a Panama-iratokban Lévai Ferenc nevét is, ő a JLM PowerLine Kft. többségi tulajdonosa. Ez a cég forgalmazza idehaza a Biotech USA márka táplálékkiegészítőit. A Biotech Nutrition Inc. a nyilvánosságra hozott adatbázis szerint a Virgin-szigetekhez is kapcsolódó cég, Lévai pedig az (egyik) igazgatója. A JLM PowerLine 2014-ben közel 11 milliárd forintos árbevétel mellett 492 millió forintos nyereséget termelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte