szerző:
hvg.hu

Az MNB alapítványainak kuratóriumi, felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjai között csupa olyan ember ül, akik Matolcsyhoz köthetők. A több százezer forintos fizetésekkel járó posztokon feltűnik Matolcsy volt doktori témavezetője, volt és jelenlegi munkatársai, rokonainak ismerősei is.

Az MNB hat alapítványának összesen 41 kuratóriumi vagy felügyelő-bizottsági tagja és igazgatója van, őkk némi álláshalmozással együtt összesen 61 státuszt töltenek be: a 37 kuratóriumi helyet 27-en foglalják el, a 18 felügyelő-bizottsági pozíciót 8-an, továbbá mind a hat alapítványnak van egy-egy az igazgatója - írja az Index, amely az alapítványokhoz köthető személyek hátterét és kapcsolati hálóját vizsgálta meg.

Mint írják, a 41 ember túlnyomó többsége szorosan kötődik az MNB-hez, illetve annak elnökéhez, Matolcsy Györgyhöz, valamint az ő családjához. A jegybankelnök számos régi bizalmasa és például doktori témavezetője mellett köztük van ugyanis a Balatonakarattyán polgármesterkedő Matolcsyné alpolgármestere, illetve Matolcsy unokatestvérének a felesége is.

13 ember több alapítványnál is feltűnik, többségük MNB-s vagy volt MNB-s felsővezető, vagy az NGM-ből érkezett. Maga Matolcsy két alapítványnál is tagja a kuratóriumnak, Kalina Gábor, a jegybank számviteli igazgatója pedig mind a hat alapítvány felügyelőbizottságában is tag.

Kardkovács Kolos volt NGM-es helyettes államtitkár három kuratóriumban és egy fb-ben is felbukkan, ügyvédi irodája pedig korábban egy konzorcium tagjaként negyedmilliárdos NFÜ-támogatást kapott. Balog Ádám szintén helyettes államtitkára volt Matolcsynak, majd az MNB alelnöke lett, ahonnan az állami kézbe került MKB elnök-vezérigazgatói székébe távozott, illetve a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának is a tagja, de emellett két kuratóriumnak tagja maradt. Az MKB-hoz egyébként több más alapítványi vezető is köthető.

Csizmadia Norbert volt tervezéskoordinációért felelős államtitkár, aki még a "magyar banános" koncepción is együtt dolgozott Matolcsyval, és aki jelenleg a jegybank a gazdasági stratégiáért, tervezésért felelős ügyvezető igazgatója három alapítvány kuratóriumi tagja.

2010 óta Matolcsyt minden munkahelyére követi Nagy Róza, aki Molnár Lajos, egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornője volt. Tavaly novemberben megvált tőle az MNB, de három alapítványi kuratóriumban kapott tagságot, az egyiknek pedig az elnöke is.

Matolcsy minisztersége idején szintén az NGM-ben dolgozott az egy-egy jegybanki alapítványnál felbukkanó vezetők közül Hergár Eszter, aki most az MNB-ben az elnöki kabinetet vezeti, Palotai Dániel, Horváth Viktória korábbi turisztikai helyettes államtitkár, illetve Naszvadi György, aki 2014-ig volt NGM-es államtitkár, most pedig az MNB elnöki tanácsadója.

NGM-es volt továbbá Bánkuty Tamás, Erdélyi Rudolf Zalán, Sás Annamária és Patakiné Gramantik Ildikó, aki az alapítványok 3 cégében is benne van, illetve együtt dolgozott az MKB-tulajdonú Szanálási Követeléskezelőben a szintén az alapítványoknál dolgozó Kászpári Anitával. Horváth Marcell is fb-tag egy alapítványban, aki egyébként Matolcsy nemzetközi kabinetfőnöke volt az NGM-ben, most pedig az MNB-nél.

Az egyik alapítványnál Kandrács Csaba is feltűnik, aki volt már a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat csoportvezetője, majd pénzügyi osztályvezetője, később helyettes államtitkár az NGM-ben, a Magyar Államkincstár elnöke, a monetáris tanács tagja, most pedig a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója.

Az MNB-vezetők közül több alapítványnál is felbukkan Gerhardt Ferenc és Dubéczi Zoltán, illetve Polt-Palásthy Mariann, Polt Péter legfőbb ügyész felesége. Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a felesége, Szemerey Gabriella igazgatósági tag az egyik alapítványnál.

Négy személy van, akik nem MNB-s vezetők vagy ex-NGM-esek, és több alapítványban is benne vannak: egyikük Schaller Ernő, aki annak a Polgári Magyarország Alapítványnak a külügyi igazgatója, amely védnöki tanácsának egyik tagja Matolcsy; Réfy Imre a Matolcsy felesége által vezetett balatonakarattyai önkormányzat alpolgármestere, korábban pedig az önkormányzati választási kampányának szervezője; Ailer Piroska, aki 2013 óta a kecskeméti főiskola rektora; a negyedik pedig Vörös József ügyvéd, aki legutóbb Mészáros Lőrinc nevében licitált állami földekre, de százmilliós szerződése van a MÁV-val, és dolgozott az MNB-nek is, a felcsúti Puskás Akadémiának pedig jogi szakértője volt. Az ügyvéd igazgatósági tagja az MNB 3,1 milliárd forintos tőkéjéből létrehozott ingatlancégnek, az állami tulajdonú Mavirnak, és felügyelőbizottsági tagja a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek is.

Az egyszeres tagok között feltűnik Bogár László unortodox közgazdász, Csuhaj-Varju Imre, aki jelenleg az uniós forrásokat kihelyező állami Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. Kuratóriumi tag egy-egy alapítványban Lentner Csaba egykori MIÉP-képviselő, Matolcsy doktori témavezetője és Kásler Miklós onkológus is, akinek a könyvének kiadását is támogatták az alapítványok.

A jegybank korábban azt közölte, hogy az alapítványok MNB-alkalmazott tisztségviselői a tiszteletdíjukat nem veszik fel, a pénzt az alapítványok jótékony célra utalják. Matolcsy például a PADA kuratóriumi elnökségéért 2014-ben havi 710 ezer forintra volt jogosult, a PADMA kuratóriumi tagságáért további havi 508 ezer forint járt volna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

Videó: Tapadt az öreg Opel a Ferrarira, nem volt menekvés

Videó: Tapadt az öreg Opel a Ferrarira, nem volt menekvés

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Hamiltoné a pole pozíció

Hamiltoné a pole pozíció

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt