szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Döntött a kormány: öt év alatt 335 mil­liárd forintból szervezik át a fővárosiak egészségügyi ellátását, építenek három új centrumot. Az első, a budai sürgősségi helye is eldőlt: Kelenföldön lesz, az Etele tér környékén lesz – írja a Népszabadság.

Mint ahogy azt a napilap már pénteken megírta, a nagyszabású átalakítással lényegében becsuknak két nagy múltú intézményt, a Szent János és a Péterfy kórházat, és újranyitják a lipótmezei pszichiátria egy részét időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegek ápolására.

A kelenföldi Budai Sürgősségi Centrum veheti át a Szent János Kórház „aktív” részlegeit (például a belgyógyászatot és a baleseti sebészetet), valamint a SOTE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiáját és szívsebészetét.

©

Volt olyan verzió is, amely szerint a Szent János Kórház területén is lettek volna fejlesztések, de ezt elvetette a kormány. Helyette a SOTE Kútvölgyi tömbjének megújítására bólintottak rá, ahová európai uniós forrásból – modern járóbeteg-ellátó központot és egynapos sebészeti ellátást telepítenének, és odaköltöztetnének két pesti gyermekklinikát is. A Dél-pesti Centrum számára az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház lenne.

A kormány jóváhagyta a védőoltástendert is: következő három évre mintegy 25-30 mil­liárd forintért vásárolhat az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal vakcinát a fertőző betegségek megelőzésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!