szerző:
hvg.hu

Milliók küszködnek Magyarországon lakhatási problémákkal, amelyeket a tavalyi kormányzati intézkedések egyáltalán nem, vagy csak részben enyhítettek – derül ki a Habitat for Humanity Magyarország szerdán bemutatott 2015-ös éves jelentéséből. Sokan szoronganak túlzsúfolt lakásokban, gyermekek tízezrei nőnek fel komfortnélküli vagy penészes helyeken. A tavalyi kormányzati intézkedések sem hoztak mindeki számára kedvező változásokat.

Magyarországon körülbelül 30 ezer ember hajléktalan él. A lakosság 40 százalékának túlzsúfolt, a gyermekek csaknem harmadának penészes, nedves, ezért egészségtelen az otthona, és több mint 90 ezer gyermek nő fel fürdőszoba, WC nélkül.

140 ezer háztartás nem tudja fizetni jelzáloghitelének törlesztőrészleteit, több százezer család pedig a rezsiköltségeit. 300 ezren élnek leromlott állapotú, elszigetelt településrészeken.

A 2015-ös év lakhatási intézkedései vagy egyáltalán nem, vagy csak részlegesen adtak megoldást ezekre a problémákra – állapították meg a tanulmány készítői.

A Habitat szerint a 2015-ös év intézkedései számos család helyzetét nem javították, hanem inkább rontották. A központi lakásfenntartási támogatás és adósságkezelési szolgáltatás megszüntetése, a települési támogatások rendszerének bevezetése nem kezelte a korábbi támogatási rendszer problémáit, miközben előnyeiből sokat megszüntetett és összességében kiszámíthatatlanabb rendszert eredményezett.

A fizetésképtelen jelzáloghitelesek helyzetének megoldására is legfeljebb részleges megoldások születtek. A szigorú feltételekkel bevezetett magáncsődöt egyelőre mindössze néhány száz háztartás próbálta igénybe venni. A Nemzeti Eszközkezelő programjának bővítése újabb családok számára jelenthet ideiglenes megoldást, de a bővítés mértéke lényegesen elmarad a segítségre szorulók számától.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése majd kiterjesztése, az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó áfacsökkentés, a magánerős lakás- és házépítés esetében igénybe vehető adóvisszatérítés, és az építésügyi eljárás egyszerűsítése hozzájárult ahhoz, hogy inkább a tehetősebbek juthassanak hozzá lakhatási támogatáshoz. A támogatások feltételrendszere miatt a rossz anyagi helyzetű háztartások nem, vagy sokkal kisebb eséllyel fognak ezekhez hozzáférni – vélik.

Lehet, hogy ezek az intézkedések rontanak majd egyes családok helyzetén. A támogatási rendszer arra ösztönzi ugyanis a kedvezményezetteket, hogy az ország gazdaságilag hátrányos helyzetű területein, településein vásároljanak vagy építsenek lakást. Ezzel romolhat a munkalehetőségekhez, minőségi oktatáshoz és egyéb szolgáltatásokhoz való hozzáférésük lehetősége.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Volt olyan lakás, hogy 50 millió volt rá az áfakedvezmény” – az elhibázott élénkítés után 2020-ra fog padlót a lakásépítési szektor

„Volt olyan lakás, hogy 50 millió volt rá az áfakedvezmény” – az elhibázott élénkítés után 2020-ra fog padlót a lakásépítési szektor

Kitiltotta a luxuskabátokat egy brit iskola, hogy ne szégyenkezzenek a szegényebb gyerekek

Kitiltotta a luxuskabátokat egy brit iskola, hogy ne szégyenkezzenek a szegényebb gyerekek

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!

Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!

Mozart született tehetség volt, vagy valami más titka volt?

Mozart született tehetség volt, vagy valami más titka volt?

Kósa megmagyarázta, miért kell lezárni éjszakánként az aluljárókat

Kósa megmagyarázta, miért kell lezárni éjszakánként az aluljárókat