szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túlzott hatalom összpontosul a kuratóriumoknál, nem készülnek el határidőre az éves jelentések, kétséges a jogszerű működés – ilyen megállapítások szerepelnek a Magyar Nemzeti Bank alapítványairól szóló szakvéleményben a Magyar Nemzet szerint.

A lap azt írja, több működési rendellenességre mutat rá az a jelentés, amelyet egy neves budapesti ügyvédi iroda készített a jegybank felügyelőbizottságának felkérésére. A testület annak a riportnak az elemzésével bízta meg a jogászokat, amelyekben az MNB-alapítványok létrehozását és működését vizsgálta.

Az iroda a többi között hiányosságként említi, hogy a hatból egyetlen alapítvány sem szolgáltatott adatokat a 2013-as és 2014-es évről a jegybanknak, és később is csak a Pallas Athéné Domus Mentis, valamint a Pallas Athéné Domus Scientiae pótolta a hiányosságot. Vagyis a Pallas Athéné Domus Animae, amelynek kuratóriumában maga Matolcsy György az elnök, sem tett eleget a kötelezettségének – állítja a Magyar Nemzet.

A jelentés készítői így arra a következtetésre jutnak, hogy az MNB nem képes ellenőrizni, jogszerűen működnek-e, kezelik-e a nekik juttatott közel 270 milliárd forintot az alapítványok.

Ugyancsak hiányosságként sorolja fel a szakvélemény, hogy az alapítványoknak túl nagy önállóságot hagy a jegybank. Javaslatuk szerint érdemes lenne például előzetes jóváhagyásra kötelezni a kuratóriumokat.

A felügyelőbizottság szeptemberben megjelent vizsgálata alig talált hibát az alapítványok működésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa

Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást