szerző:
hvg.hu

Egy éven keresztül csaknem tízmillió forintért járhatnak taxival repülőtérre a képviselők és mehetnek haza késő este az Országház dolgozói. 2012-13 között 21,6 milliót költöttek el ugyanerre – írja a Bors.

A lap a parlamenti honlapon találta meg az idén július 1-jétől 2017. június 30-ig hatályos szerződést, amelyet az Országgyűlés Hivatala és a Főtaxi kötött. Eszerint 9 millió 906 ezer forint keretösszegre szerződtek a céggel. A teljes összeget nem kötelező kihasználni.

A Bors által kikért adatokból kiderült, hogy korábban még ennél is többet is költött a hivatal taxizásra.

Az Országgyűlés 2011 végén váltott taxitársaságot: 2016 februárjáig az RT5 Taxi Holdinggal szerződtek, bár az utolsó két évben, idén októberi kifutással, párhuzamosan a Taxiplus Kft.-vel is volt szerződésük. Ezalatt 2,7 és 9,6 millió forint között mozgott az évente–másfél évente eltaxizott összeg.

2012 májusa és 2013 decembere között azonban összesen 21,6 milliót fizetett ki a hivatal az RT5 Taxinak – olvasható a cikkben.

A lap felveti, hogy vajon miért kell az adófizetőknek állniuk a taxizást, ha a parlamenti képviselőknek üzemanyag-térítés, ingyen BKV-bérlet és tisztességes fizetés is jár.

Az Or­szág­gyűlés Hivatala a Bors kérdéseire azt válaszolta: a taxiszolgáltatást a képviselők és a hi­vatali dolgozók vehetik igénybe, ha külföldi kiküldetésük során a repülőtérre vagy onnan vissza utaznak. Ha a dolgozók késő éjszakába nyúlóan végzik feladataikat, akkor is jár nekik a parlamenti taxizás – tették hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért pont a Főtaxit választották, azt válaszolták: Budapesten a szolgáltatások árai azonosak a szolgáltatóknál és az éves összeg nem éri el a közbeszerzési ér­tékhatárt. Mivel korábban más társaságokkal szerződtek, most éppen a Főtaxi jött számításba – magyarázták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!