szerző:
hvg.hu

Kiszállt az FHB Bankból a kegyvesztett milliárdos, Spéder Zoltán, a stadionépítések és az olimpia támogatóit pedig elrejtették a nyilvánosság elől. Gattyán Györgynek még mindig több tízmilliárd forinttal lóg az adóhatóság, de a nép örülhet, mert Orbán Viktor eggyel megtoldotta a szabadnapok számát. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Eladta az FHB Jelzálogbankban levő részvényeit a kegyvesztetté vált Spéder Zoltán. A bankelnök csaknem 7,5 milliárd forintért két takarékszövetkezetnek adta át 14,35 százalékos részét, ezzel befolyása nullára csökkent a tőzsdén jegyzett pénzintézetben. Spéder Zoltán bankelnöki tisztségéről is lemondott.

A két vevő közül a B3 a legnagyobb tagja a takarékszövetkezeti integrációnak. 2015 augusztusában jött létre, tíz takarékszövetkezet fúziójával. Elnök-ügyvezetője Vida József, akit nyáron az integrációs szervezet egyik vezetőjének is megválasztottak. A 444 korábbi információja szerint ez a takarék nyújtott több milliárd forintos hitelt a Mészáros családnak.

Spédernek az elmúlt hónapok lejárató kampánya és üzleti visszaszorítása után már csak egy komolyabb érdekeltsége maradt: a médiaportfóliója, amelynek legfontosabb tagja az Index.

Hozzányúlnak az Indexhez is?

Munkaszüneti nappá nyilvánítják a nagypénteket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén. Így ezentúl négynaposak lesznek a húsvéti hétvégék, ami első blikkre 130 milliárd forintba kerül az országnak.

A Kereszténydemokrata Néppárt már 2011-ben bedobta az ötletet. Akkor az Országgyűlés honlapján közzétett egyéni képviselői indítványt azzal indokolták, hogy az ünnep az Európa önazonosságát jelentő keresztény kultúra egyik kiemelkedő napja, amit minden magát keresztény, illetve keresztyén egyháznak valló közösség a legnagyobb ünnepei között tart számon.

Magyarországon évente így 11 ünnepnap lesz, miközben Szlovákiában például 15 ünnepnap van egy évben, de tőlünk nyugatra is általában többet pihennek a foglalkoztatottak. Bár a németeknek csak tíz munkaszüneti napjuk van, a legtöbb tartományban ezt kiegészíti plusz egy nap. A franciáknak 12 napjuk van, a déli országokban élők pedig lényegesen többet „ünnepelnek”: Olaszországban 15, Spanyolországban 14 munkaszüneti nap van egy évben.

Örül a hírnek?

Még mindig nem jutott hozzá a NAV által zárolt több tízmilliárd forinthoz Gattyán György cége, a Docler. Annak ellenére parkol a pénz az adóhatóságnál, hogy az EU Bíróságán született döntés nyomán idén júniusban a Fővárosi Közigazgatási Bíróság is a társaságnak adott igazat az adóhivatallal szemben a cégcsoport egyik vállalkozásának ügyében – tudta meg a hvg.hu.

A gigantikus összeget 2013 őszén zárolta a NAV, miután titkos adatgyűjtések alapján arra jutottak a nyomozói: a Doclerhez tartozó WebMindLicences Kft. áfát csalt, amikor 2009-ben egy licencszerződéssel egy madeirai cégnek adta bérbe a LiveJasmin erotikus weboldal know-how-ját és üzemeltetését. A Portugáliához tartozó szigeten az áfa már akkor is alacsonyabb volt a magyarnál. Az Európai Bíróság szerint azonban ez nem minősül adóelkerülésnek.

Miért nem kapja vissza a pénzt Gattyán?

A hét képe: A Népszabadság felfüggesztett szerkesztőségének képviselői Bécsben próbáltak tárgyalóasztalhoz ülni a kiadó tulajdonosával - sikertelenül.

©

Az egyik nagy autóipari beszállító felmondott a munkavállalójának, mert a Facebookon a vasárnapi munkavégzést kritizálni merte. A nyugat.hu a felmondást és a posztot is teljes egészében közli, utóbbi hangvétele egyáltalán nem nevezhető keménynek. A cég mégis arra hivatkozik, hogy az a munkáltató jó hírnevét sértette.

A cég nevét a dolgozó le sem írta, ennek ellenére még azt is felróják neki, hogy a „munkatársai közül többen hasonló hangnemben hozzászóltak”.

A felmondásból az is kiderül, hogy a munkást „meghallgatták” az ügyben, vagyis szembesítették a poszttal, és elismertették vele, hogy ő írta.

Ön szerint ez…

A JCDecaux egyik munkatársa is látta azt az előterjesztés-tervezetet, amely alapján szigorítanák a közterületi reklámok elhelyezését, egyebek között betiltanák az óriásplakátokat is – derül ki a HVG birtokába jutott dokumentumból. Márpedig a cég ötmilliárd forinthoz közelítő árbevételével a legnagyobb szereplője a 15 milliárdos kültéri reklámpiacnak, a népszavazási plakátkampány tízmilliárdos összegéből is a legtöbbet hasította ki magának.

A cég társ-vezérigazgatója, Szelei Szilárd viszont határozottan tagadta lapunknak, hogy bármi közük lenne a tervezethez. Mint elmondta, ő maga egy másik médium erre vonatkozó kérdéséből értesült arról, hogy munkatársa módosította a nem nyilvános javaslatot tartalmazó fájlt. A JCDecaux belül elindított vizsgálat pedig azt derítette ki, hogy az illető önkormányzati forrásból jutott a dokumentumhoz.

Ön is kapott már véletlenül nem nyilvános javaslatokat?

Az Országgyűlés kivételes eljárásban adótitoknak minősítette az adózó és a támogatott megnevezését, továbbá a tranzakciók összegét is az adókedvezmények, jóváírások, a törvényben meghatározott célra nyújtott támogatások, illetve a törvényileg kedvezményezett célok esetében. Vagyis titkosítják azt, hogy ki mennyi pénzt ad az egyes kulturális és sportegyesületeknek, vagy például az esetleges budapesti olimpiára – magyarul nem lehet majd tudni, hogy kinek a pénzéből épülnek az olimpiai létesítmények, a stadionok, kinek a pénzéből épül-szépül tovább a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, és így tovább.

A képviselők 138 igen szavazattal, 31 nem ellenében fogadták el adózás rendjéről szóló törvényt módosító javaslatot. Igennel voksoltak a szocialisták is, majd közleményben jelezték, hogy véletlenül támogatták az előterjesztést. Burány Sándor frakcióvezető-helyettes elárulta: ő tehet a bakiról.

Miért nyomtak igent a szocialisták?

A magyar lakáspiacon különösen a keleti országrészre jellemző, hogy nekiálltak eladni lakásaikat azok a magyarok, akik több külföldön töltött év után úgy döntöttek, végleg kint maradnak – írta a keddi számában a Világgazdaság az Otthon Centrum (OC) elemzésére hivatkozva.

Az új eladói csoport megjelenése nem is meglepő annak fényében, hogy évről évre rekordot dönt a kivándorlás: tavaly hivatalosan 33 ezren hagyták el az országot, ez több mint a duplája a 2012-es adatnak. Ráadásul a valós szám ennél jóval magasabb lehet, a külföldre költözést ugyanis hivatalosan sehol nem kell bejelenteni, csak az egészségbiztosítási rendszerből kellene kijelentkezni – elvileg.

Ön is felégetne maga mögött mindent?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg Tismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb arany, de most az ezüst is megvan a Liu-fivérektől

Újabb arany, de most az ezüst is megvan a Liu-fivérektől

Hitelből épít iskolákat a magyar állam

Hitelből épít iskolákat a magyar állam

ENSZ-főtitkár: Újjáéledtek a neonáci csoportok

ENSZ-főtitkár: Újjáéledtek a neonáci csoportok

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni

Csehy Zoltánnak sem kell a Térey-ösztöndíj, mert nem akar "irodalmi élősködőkkel" közösködni

130 perc és rengeteg türelem kellett az első űrkeksz megsüléséhez

130 perc és rengeteg türelem kellett az első űrkeksz megsüléséhez

Újabb koronavírusos beteget találtak az USA-ban

Újabb koronavírusos beteget találtak az USA-ban