szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetközi jog lendületes felrúgása sem zavarná a következő amerikai elnököt. Ráadásul épp egy olyan ügyben lépne merészet Donald Trump, amelyben az egész világnak komoly károkat okozhat.

Egyre több forrás erősíti meg az amerikai médiában: valóban nem csak kampányszövegnek szánta Donald Trump azt, hogy nem hisz a globális felmelegedésben, és elnökként kihátrálna a párizsi klímamegállapodásból. Ezt állítólag annyira komolyan gondolja, hogy már keresi a módot, hogyan rúghatná fel az épp a múlt héten életbe lépett egyezséget, akár úgy is, hogy ehhez súlyosan meg kéne sértenie a nemzetközi jogot.

Az egyezség szerint ha egy ország ki akar lépni, legalább négy évet várnia kell, legkorábban pedig a hatályba lépés negyedik évfordulóján, 2020. november 4-én tehetné meg bárki – vagyis épp a következő amerikai elnökválasztás másnapján. Egyre inkább úgy tűnik viszont: ez az apróság nem nagyon zavarja a leendő elnököt, aki korábban üzletemberként elérte már pár ügyes húzással, hogy húsz évig ne kelljen adót fizetnie, a törvényeket pedig eddig is elég kreatívan értelmezte. Egyre inkább úgy tűnik, Trump valóban azon dolgozik a jogászaival, hogy ne kelljen kivárnia a négy évet. Azóta nem csak törékeny országok, hanem már a klímaváltozásért nagyban felelős Kína vezetői is jelezték neki, hogy ez azért mégis túlzás. De úgy tűnik, Trump rendíthetetlen. Persze amióta elkezdtek terjedni ezek a hírek, a leköszönő kormány képviseletében John Kerry már be is jelentette, ők megvizsgálják azt, hogyan lehetne még jobban bebetonozni a megállapodást.

Donald Trump szerint a klímaváltozás csak egy hoax, amit az amerikai vállalatok gyengítéséért terjeszt Kína.
©

Arról, hogy a leendő elnök mit gondol a klímaváltozásról, már évekkel korábban tudhattunk: az elnöki álmoknak még a közelében sem járt, amikor 2012-ben a Twitteren arról írt, ez az egész csak egy hoax, amit a kínaiak terjesztenek, hogy gyengítsék az amerikai ipart. Utána azt mondta, hogy csak viccelt, de ez nem zavarta meg abban, hogy később is nonszensznek nevezze a klímaváltozás gondolatát.

Pedig itt aztán szó sincs véleményekről: épp ma jött ki a Meteorológiai Világszervezet legújabb jelentése, amely szerint 90 százalék eséllyel az idei lesz a legmelegebb év az emberiség modern kori történelmében. Az Északi-sarkvidékhez közeli szárazföldeken 6-7 fokkal mértek idén melegebbet a hosszú távú átlagnál.

A Párizsi Megállapodásban 195 ország vállalta, hogy 2 Celsius-fok alatt tartja a légkör felmelegedését az iparosodás előtti szinthez képest. A részletszabályokat 2020-ig kell kidolgozni, ami évtizedekre irányt mutathat. Azzal, hogy az Egyesült Államok és Kína is aláírta a megállapodást, a globális kibocsátások 56 százalékáért felelős 72 állam lett tagja az egyezménynek. Hogy mi történhet, ha az USA önhatalmúlag úgy dönt, hogy felrúg egy már megkötött szerződést, a következő évek egyik legizgalmasabb politikai és jogi kérdése lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"