szerző:
hvg.hu

Gyakran vetődik fel kérdés ahhoz kapcsolódóan, hogy egyes dolgozóknak egyformán kellene-e biztosítani bizonyos juttatásokat. Néha igen, néha nem.

Mindenkinek ugyanaz a cafeteria jár? Fata László cafeteriaszakértő összefoglalja, mi is a helyzet.

Az önkéntes pénztárakról szóló törvény megfogalmazza, hogy egységesen kell biztosítani a pénztári hozzájárulást azon munkavállalóknak, akik legalább 6 hónapja munkaviszonyban vannak, hacsak a munkavállaló erről írásban le nem mond.
Ez a szabály csak a pénztári hozzájárulásra vonatkozik, más juttatásoknál nem kell figyelembe venni.

Az adótörvények 70. paragrafusának 1.a) szakasza a személyi jövedelemadó-törvényben nem nevesített juttatások adójának megállapításánál hoz még egy egységességre vonatkozó szabályt. Ez alapján – ha mindenki egyformán kap (vagy csoportokat alkotva vagy cafeteriában választja) bizonyos juttatásokat – ezek adója 43,66 százalék. Összevissza adva jövedelemként adózik. Az egyéb a törvényben nevesített juttatások (például pénzösszeg, SZÉP-kártya, kulturális belépő, lakáshitel támogatás) kedvező adózása érvényesíthető egységesség nélkül is.

A munkajog szerint

  • A munkaviszonnyal, így különösen a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani.
  • Munkabérnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában minden, a munkaviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatás.
  • A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerőpiaci viszonyokat kell figyelembe venni.

Az elvégzett munka természete, minősége, mennyisége, a munkakörülmények, a szükséges szakképzettség, fizikai vagy szellemi erőfeszítés, tapasztalatok, felelősség, a munkaerőpiaci viszonyok alapján lehet különbséget tenni a bérek és juttatások területén.

Ebből a mennyiségi, minőségi, teljesítménymutatókat nem célszerű a juttatásoknál használni, mert a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint jövedelemként kell adózni az ilyen feltételekkel kiadott juttatások után.

Összefoglalva:

  • Béren kívüli juttatások adhatók különböző mértékben: a személyesen közreműködő tagnak a munkavállalókhoz képest és a különböző munkakörökben dolgozóknak
  • Az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulásra érdemes külön figyelni (erre van egységesítő szabály).
  • Nem egyszerű a helyzet, ha teljesen azonos munkakörben lévők közt akarunk különbséget tenni.
  • Nem nevesített juttatásoknál (például ruházati utalvány) a kedvező adózáshoz be kell tartani az szja. törvény 70. paragrafus 1a) szakaszát.
  • Törvénysértő a részmunkaidősök, határozott idejű foglalkoztatottak hátrányos megkülönböztetése.
  • Jövedelemként kell adózni, ha a béren kívüli juttatások kiadása teljesítménykritériumok alapján kialakított csoportoknak történik. Érdemes tehát más szabályokat alkalmazni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók

Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Egy részeg állt be forgalmat terelni, miután a pizzásautó belerohant a gyrososba

Egy részeg állt be forgalmat terelni, miután a pizzásautó belerohant a gyrososba

Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd

Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd