szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az indiai napenergia-termelési boom újabb állomáshoz érkezett: hamarosan elkészül a kapacitásban Paks II.-nél nagyobb méretű naperőmű első "blokkja". És már most olcsóbban termelhet, mint a paksi reaktorok 2026-tól...

A tervek szerint júniusra elkészül, majd üzembe is állítják India legnagyobb naperőművének első ütemét - írja a Cleantechnica. A 2700 megawatt névleges kapacitásúra tervezett Pavagada napelempark 500 megás első "fejezete" után gyorsan épül majd a többi is: az indiai kormány azt tervezi, hogy a teljes projekt elkészül a jövő év végére.

A beruházás mérete mellett az ár is érdemel némi figyelmet. A Pavadaga a kapacitás aukcióján 71,7-72 dolláros (vagyis mintegy 18.000 Ft) megawattóránkénti tarifáig jutott el. Ez az ár meglehetősen versenyképesnek tűnik azt figyelembe véve, hogy a közel hasonló méretű (bár lényegesen nagyobb hatásfokkal üzemelő, leendő 2400 MW-os) Paks II. termelői ára - ha az erőmű megépül - várhatóan csak 100 euró/Mwh körüli árig (ami kb. 32.000 Ft) lesz képes lemenni. Ráadásul az indiai aukción nem a termelői, hanem a nagykereskedői árat adják meg. És azt is hozzá kell tenni mindehhez, hogy a tarifa a továbbiakban nagy valószínűséggel lefelé mérséklődő pályára áll majd - ahogy a Pavadaga további részei elkészülnek.

Ez a naperőmű jelenti az alapját az indiai nemzeti napenergia-programnak is.  A Nacional Solar Program szerint a következő hat évben 100 gigawatt napenergia-előállító kapacitást építenek majd be az indiai villamosenergia-rendszer termelői oldalára.

Nekünk atomot adnak el az oroszok, Indiának napelemes beruházásokat

A két, kontinens méretű ország, India és Oroszország egymás kezébe csaptak: az oroszok is beszállnak az indiai megújuló energiatermelési vízió megvalósításába. Első lépésben egy 500 megawattos "kísérleti projekt" megvalósítását bízták az oroszokra, melynek céldátuma jóval közelebbi, mint a mi Paks II-nk bekapcsolási ideájaként hangoztatott 2026.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött