szerző:
hvg.hu

Donald Tusk a Brexitről fejtette ki optimista véleményét.

Visszafordíthatatlan-e még a Brexit? Erre a kérdésre adott rejtelmes választ a délután kezdődő EU-csúcs előtt Donald Tusk, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke.

A lengyel politikus sajtótájékoztatóján arról beszélt: még semmit nem tudni arról, milyen módon lépnek majd ki a britek az unióból. „Brit barátaim még azt is megkérdezték tőlem, visszafordítható-e a Brexit, és el tudom-e képzelni, hogy az Egyesült Királyság az EU része marad. Azt mondtam nekik, hogy az Európai Unió megvalósíthatatlannak tűnő álmokra épült. Úgyhogy ki tudja? Mondhatod, hogy álmodozó vagyok, de nem az egyetlen” – fogalmazott.

Utolsó mondata angolul ismerősebb lehet: „You may say I'm a dreamer, but I am not the only one.” Ez John Lennon klasszikusának, az Imagine-nek az egyik mondata.

 

Tusk nem az első a felvetéssel: néhány napja Soros György publikált – először a Daily Mail brit bulvárlap vasárnapi kiadásában – egy írást, amelyben azt fejtegette: a Brexit legalább öt évig el fog tartani, és addig meggondolhatják magukat a britek.

Az EU-csúcs három nappal az után kezdődik, hogy elkezdődött a tárgyalás a Brexitről – és egy évvel az után lesz vége, hogy 2016-ban a britek többsége úgy döntött: szeretné, ha országa távozna az unióból.

A fő téma mégsem ez lesz a találkozón. A résztvevők – az újságírókat és a politikusokat beleértve – leginkább Emmanuel Macronra kíváncsiak. Ez lesz a nemrég megválasztott francia államfő első megjelenése az Európai Tanácson – európai vezetőt rég vártak ekkora lelkesedéssel Brüsszelben. Mi is ott leszünk.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!