szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Közlekedő Tömeg blog munkatársa kipróbálta, át tud-e jutni másolt mobilbérlettel az ellenőrző pontokon. Mindenhol ránézésre elfogadták a bérletet, elég volt csak felmutatni a mobiltelefon képernyőjét.

A bliccelők álmának nevezte a Közlekedő Tömeg a néhány napja bevezetett budapesti elektronikus bérletet. A közlekedési blog szerint a BKK hanyagul kezeli a felhasználók személyes adatait, ráadásul az online megvásárolt bérletek, jegyek könnyen lemásolhatóak, még a QR-kódjuk is.

A lemásolt termékek könnyen terjeszthetőek az interneten, és a hiányosságok közé sorolták azt is, hogy a buszvezetők és a metró biztonsági őrei egyelőre ránézésre, mindenféle technológiai segítség nélkül ellenőrzik a mobiltelefonon megjelenített bérletet vagy napi-, illetve hetijegyet.

A Közlekedő Tömeg munkatársa kipróbálta, hány helyen tud átjutni másolt elektronikus bérlettel. Tízből tíz helyen sikerült.

A Közlekedő Tömeg szerint a nemrég elindított online értékesítés a budapesti közösségi közlekedés menetdíj-bevételét, így a fővárosi tömegközlekedés működőképességét kockáztatja, ezért annak azonnali leállítását javasolják a főpolgármesternek.

Az adatvédelmi hiányosságok között említik azt, hogy a jelszavak és a személyes adatok szerintük egyszerűen kibányászhatóak a rendszerből, valamint napok óta terjed a neten az adminisztrátorfiók könnyen megjegyezhető jelszava.

A hvg.hu munkatársa úgy tapasztalta, hogy nem törölhetőek a regisztrációk, és ez is problémák közé sorolható. Az Indexnek múlt héten sikerült 50 forintért bérletet vennie az új rendszerben.

A BKK-tól úgy reagáltak az Indexnek: sajnálattal tapasztalták, hogy az új online értékesítési csatorna sikeres bevezetését és rendeltetésszerű használatát folyamatos informatikai támadással próbálják befolyásolni. Mindezek ellenére az első 24 óra tapasztalata alapján kijelenthető, hogy a rendszer folyamatosan működőképes, elérhető, az ügyfelek folyamatosan használják – tették hozzá akkor.

Közölték azt is: „a rendszer már bevezetési időszak kezdetén olyan automatikus visszaélés-figyelő funkcióval kezdte meg működését, amely az ilyen jellegű próbálkozásokat detektálja, és azonnali intézkedésre ad lehetőséget".

A szolgáltatást nyújtó partnerrel közösen a BKK azonnali intézkedésekkel tovább növelte a rendszer biztonságát, és megváltoztatta a rendszer biztonsági beállításait – írták a válaszlevelükben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több játékos és szinte az egész edzői stáb koronavírusos a kisvárdai focicsapatnál

Több játékos és szinte az egész edzői stáb koronavírusos a kisvárdai focicsapatnál

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Több mint 32 ezer új fertőzöttet találtak Törökországban egy nap alatt

Több mint 32 ezer új fertőzöttet találtak Törökországban egy nap alatt