szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdáig vizsgálódik Magyarországon az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának delegációja, amelynek vezetője politikailag semleges látogatást ígér.

„Semmilyen politikai motiváció nem áll sem a látogatás időpontja, sem a projektek kiválasztása hátterében” – ezt közölte a Magyar Nemzetnek küldött nyilatkozatában a Magyarországra érkező uniós delegáció német vezetője, a néppárti Ingeborg Grässle, aki így reagált a vizsgálatot kifogásoló kormánypárti véleményekre.

Korábban Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő hívta fel arra a figyelmet, hogy a fideszes EP-képviselő Deutsch Tamás állítólag azt szeretné elérni, hogy az unió vizsgálóbizottsága csak a választások után ellenőrizzen bizonyos EU-s projekteket Magyarországon.

Az Index Eurológus blogja pedig arról írt, hogy Grässle júliusban levélben jelezte a magyar kormánynak, mit akarnak meglátogatni és ellenőrizni Magyarországon, Lázár János augusztusi válaszában azonban a kiválasztottak helyett más projektek meglátogatását javasolta, és botrányosnak nevezte, hogy a bizottság nem azt akarja megvizsgálni, amit a kormány ajánlott nekik. 

Ingeborg Grässle mindezt cáfolta, politikailag semleges látogatást ígért. Azt vizsgálják majd, hogyan használják fel az uniós forrásokat, ellenőrző rendszereket tekintenek meg, és beruházási helyszínekre látogatnak el. Helyben nem minősítenek projekteket, az értékelő munka azután kezdődik, hogy a beruházásokat megtekintették – közölte a Magyar Nemzettel.

A kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból álló delegáció nem csak a felcsúti kisvasutat tekinti meg, hanem a Pesti Vigadót és a 4-es metrót is „meglátogatják”, ismerkednek a Budapest szíve projekttel, de elutaznak Szekszárdra és Bajára is.

A tolnai megyeszékhelyen a Bodri pincészetre, Baján pedig a turizmusban végrehajtott fejlesztésekre kíváncsiak. A közzétett program szerint a küldöttség a civil szféra és az Állami Számvevőszék tisztviselőivel is találkozik, valamint Polt Péter legfőbb ügyész szintén fogadja a delegációt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

Ursula von der Leyen: Vétó helyett az Európai Bírósághoz forduljanak a magyarok és a lengyelek

Ursula von der Leyen: Vétó helyett az Európai Bírósághoz forduljanak a magyarok és a lengyelek

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G