szerző:
hvg.hu

Szerdáig vizsgálódik Magyarországon az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának delegációja, amelynek vezetője politikailag semleges látogatást ígér.

„Semmilyen politikai motiváció nem áll sem a látogatás időpontja, sem a projektek kiválasztása hátterében” – ezt közölte a Magyar Nemzetnek küldött nyilatkozatában a Magyarországra érkező uniós delegáció német vezetője, a néppárti Ingeborg Grässle, aki így reagált a vizsgálatot kifogásoló kormánypárti véleményekre.

Korábban Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő hívta fel arra a figyelmet, hogy a fideszes EP-képviselő Deutsch Tamás állítólag azt szeretné elérni, hogy az unió vizsgálóbizottsága csak a választások után ellenőrizzen bizonyos EU-s projekteket Magyarországon.

Az Index Eurológus blogja pedig arról írt, hogy Grässle júliusban levélben jelezte a magyar kormánynak, mit akarnak meglátogatni és ellenőrizni Magyarországon, Lázár János augusztusi válaszában azonban a kiválasztottak helyett más projektek meglátogatását javasolta, és botrányosnak nevezte, hogy a bizottság nem azt akarja megvizsgálni, amit a kormány ajánlott nekik. 

Ingeborg Grässle mindezt cáfolta, politikailag semleges látogatást ígért. Azt vizsgálják majd, hogyan használják fel az uniós forrásokat, ellenőrző rendszereket tekintenek meg, és beruházási helyszínekre látogatnak el. Helyben nem minősítenek projekteket, az értékelő munka azután kezdődik, hogy a beruházásokat megtekintették – közölte a Magyar Nemzettel.

A kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból álló delegáció nem csak a felcsúti kisvasutat tekinti meg, hanem a Pesti Vigadót és a 4-es metrót is „meglátogatják”, ismerkednek a Budapest szíve projekttel, de elutaznak Szekszárdra és Bajára is.

A tolnai megyeszékhelyen a Bodri pincészetre, Baján pedig a turizmusban végrehajtott fejlesztésekre kíváncsiak. A közzétett program szerint a küldöttség a civil szféra és az Állami Számvevőszék tisztviselőivel is találkozik, valamint Polt Péter legfőbb ügyész szintén fogadja a delegációt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!