szerző:
hvg.hu

Szinte ismeretlen a részmunkaidő Magyarországon, nagyon nehéz azoknak a helyzete, akik a gyerekvállalás után dolgoznának így.

A családos férfiak feladata Magyarországon pénzt keresni a nő helyett is, a nők pedig ha szeretnének, sem tudnának nyolc óránál rövidebb napi munkaidővel visszatérni a munkába szülés után – ez az összkép rajzolódik ki az Eurostat most közzétett adataiból. Az unió statisztikai hivatala azt vizsgálta, hogy a gyerekek számához képest melyik nemből milyen arányban dolgoznak részmunkaidőben.

Az EU nagy részében egész jól állnak ezzel a foglalkoztatási formával: a nőknek, akiknek egy gyerekük van, 31,5 százaléka tudott részmunkaidőben visszatérni a munkába a szülés után, a kétgyerekes nőknél már 38 százalék ez az arány, azoknál pedig, akiknek még több gyerekük van, már 45 százalékos. A magyar nők aránya ehhez képest csekély: a gyerektelenek 4,4 százaléka dolgozik részmunkaidőben, az egy vagy két gyereket vállalók alig több, mint 5 százaléka, és csak a háromgyerekeseknél 12 százalék a szám.

A férfiak helyzete sem könnyű: összességében csak 2,2 százalékuk dolgozik részmunkaidőben – ez az EU-átlag harmada, ennél alacsonyabb arányt csak a bolgár és a cseh férfiaknál mértek. A gyerektelen magyar férfiaknak még a 2,6 százaléka ezt a foglalkoztatási formát választja, az első gyerek megszületése után viszont 1,6, a második után pedig 1,4 százalékra esik vissza az arány, és csak a nagycsaládosoknál nő egy kicsit.

Vagyis az átlagos magyar családnál az a kép látszik: ha megszületik az első gyerek, a férfi dolgozhat még többet, a nő pedig nem tud könnyített módon visszatérni a munkába. A két nem bérei között annyira nagy a különbség, hogy ha csak egyikük dolgozik, akkor a legtöbb családban logikus választás, hogy ez a férfi legyen, az pedig szintén látványos tény, hogy a gyerekvállalás az egyik legnagyobb szegénységi kockázat ma a magyar társadalomban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így rántották fel az elszálló bérleti díjak az agglomerációs árakat - ide éri meg ingázni

Így rántották fel az elszálló bérleti díjak az agglomerációs árakat - ide éri meg ingázni

Csökkent forgalom, emelkedett a BUX

Csökkent forgalom, emelkedett a BUX

Bige László cége erődemonstrációnak tartja az ellenőrzést

Bige László cége erődemonstrációnak tartja az ellenőrzést

Most akkor ufó vagy nem? Idegenek küldték? Egyre több a rejtély a hosszúkás üstökös körül

Most akkor ufó vagy nem? Idegenek küldték? Egyre több a rejtély a hosszúkás üstökös körül

Rendőrautó karambolozott Délegyházán

Rendőrautó karambolozott Délegyházán

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen