szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új belépőt köszönthettek a fiatal dollármilliárdosok listáján, ráadásul olyat, aki nem örökléssel jutott a vagyonához.

1990-es születésű a világ legfiatalabb olyan dollármilliárdosa, aki nem örökléssel jutott a vagyonához – írta meg a BBC. Az ír John Collison a Stripe nevű cégével szerezte meg az első milliárdját. A céget vele együtt alapító bátyja, Patrick a harmadik legfiatalabb ezen a listán – közéjük Evan Spiegel, a Snapchat társalapítója fért be.

Az idősebb testvér 2007-ben hagyta el Írországot, hogy a híres bostoni MIT-n tanulhasson. Öccse két évvel később követte az Egyesült Államokba, őt a Harvardra vették fel. Ekkor már mindketten dollármilliomosok voltak: az első nagyobb vállalkozásukat, az Auctomatic nevű szoftvercéget, amely kisvállalkozásoknak tette könnyebbé, hogy minél többekhez eljussanak az eBayen, 5 millió fontért tudták eladni.

Ezután kezdtek el a Stripe-pal foglalkozni. Ez a vállalat azt biztosítja, hogy a cégek könnyebben intézzék az online fizetéseiket, és a honlapjaikat is könnyebben kezeljék. Az üzleti modelljük elég egyszerű, minden egyes tranzakció után, amelyet az ő szoftverükön bonyolít le egy vállalat, egy előre meghatározott arányban nekik jár a pénz. Nagy-Britanniában például a tranzakció értékének 1,4 százaléka, valamint 20 extra penny lesz a Stripe bevétele. Ezekből mostanra odáig jutottak, hogy már 100 ezernél is több cég használja a szolgáltatásukat, a cég értékét pedig már 9,2 milliárd dollárra becslik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint