szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 27 éves New York-i nő a vád szerint jelentős mennyiségű pénz átutalásával támogatta az Iszlám Állam terrorszervezet működését. És nem akárhogy szerezte a pénzt.

Zoobia Shahnaz idén március és július között több mint tucatnyi hitelkártyát igényelt, és már az igénylés során megtévesztette a pénzintézeteket. (Ennyi kártyát egyszerre aligha kaphatott volna.) Az így elnyert hitelkeret(ek)ből nagyjából 62 ezer dollártnyi bitcoint és más kriptovalutát vásárolt, melyekkel addig kereskedett, míg 150 ezer dollárnyi összeget hozott össze. Ezt Pakisztánban, Kínában és Törökországban lévő magánszemélyek számlájára utalta át olyan formában, hogy sem az összeg, sem az utalás valódi "címzettje" ne tűnjön fel senkinek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium által most kiadott közlemény felidézi: a 27 éves nő július 31-én bukott le, amikor a New York-i JFK repülőtérről megpróbált Pakisztánon át Szíriába jutni. A hatóságok a szokásos repülőtéri kérdezősködés során lett gyanús a nő, de már az is felkeltette az érdeklődésüket, hogy a pakisztáni utazást egy többnapos isztambuli tartózkodás szakította volna meg. Ez egy ilyen utazásnál gyanús, ugyanis a török nagyváros jellegzetes belépési pont azon nyugatiak számára, akik az Iszlám Állam kötelékébe tartanak, Szíriába.

Ha az eljárás során bebizonyosodik, hogy bűnös, Shanaz komoly büntetéssel néz szembe. A banki csalás miatt 30 évet kaphat, a háromrendbeli pénzmosás pedig tételenként 20-20-20 évnyi börtönt érhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!