szerző:
hvg.hu

Ezúttal a Győri Törvényszék döntött úgy, hogy ki kell adni az utóbbi két év adatait.

Ma jogerős ítélet született a Győri Törvényszéken, hogy ki kell adni a Felcsúti Utánpótlás Akadémiának, hogy mire költötte a 2015 és 2017 közötti, társasági adókedvezményből származó bevételeit – közölte a Demokratikus Koalíció, amely hozzátette, ki fogják kérni az iratokat és azok tartalmáról tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Mint azt korábban megírtuk, a Fővárosi Ítélőtábla 2017 március végén jogerősen kimondta, hogy kötelező kiadni, honnan érkeztek a tao-támogatások. Akkor a bíróság kimondta, aki közpénzt használ fel, annak számolnia kell a nyilvánossággal, a tao-pénzek pedig közpénzek, és a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek ugyanis az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely "közpénzjelleggel bír". 

Ezután a kormány bejelentette, hogy a Kúriához fordulnak, hogy továbbra is titkolni lehessen, honnan érkeznek a tao-támogatások, majd a felcsúti fociakadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány is bejelentette, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Székesfehérvári Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla döntése ellen, amely a 2013-2015 közötti taós pályázatokhoz kapcsolódó adatok kiadására kötelezte őket.

Akkor arról volt szó, hogy a jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztését is kérték a Kúriától, és "amíg a felfüggesztés iránti kérelmet a Kúria nem utasítja el, addig jogszerűen tartják vissza az adatokat".

Tavaly októberben a Kúria viszont szintén úgy döntött, hogy a tao-támogatás közpénznek számít, és nyilvánossá kell tenni az ezzel kapcsolatos adatokat, novemberben pedig a felcsúti akadémia is vesztett a Kúrián.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
T. R. Itthon

A kampány kellős közepén kiderül, ki támogatta Orbán hobbiját

Nyilvánosak a tao-pénzek, az erre vonatkozó adatokat ki kell adni – mondta ki a Kúria szerdán abban a perben, amelyet a Transparency International indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen. De ettől még a magyar sport továbbra is tele lesz nehezen követhető pénzekkel.