szerző:
hvg.hu

Akkor sem jönne vissza Magyarországra az Ausztriában dolgozó magyarok 95 százaléka, ha megszűnne az osztrák munkahelye.

Az Ausztriában dolgozó magyarok alig öt százaléka térne vissza Magyarországra dolgozni, ha megszűnne a kinti munkája – írta a Népszava. A két ország szakszervezeti szövetségeinek megbízásából készített felmérés szerint nem csak a fizetésbeli különbség számít, hanem az is, hogy Ausztriában kiszámíthatóbbak a munkakörülmények, nagyobb a jogbiztonság, és megbízhatóbbak a munkaadók.

A felmérésből az is kiderül: aki mégis hazajön, általában nem marad sokáig, a családokat pedig nem zilálja szét nagyon az ingázás, legalábbis a válások száma nem lett magas.

Ausztriában nagyjából 87 ezer magyar dolgozik legálisan, a legtöbben az építőiparban, a turizmusban vagy a mezőgazdaságban. A többség napi vagy heti szinten ingázik, hétezren viszont már ki is költöztek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!