szerző:
hvg.hu

A pásztóihoz hasonló helyzettől nem tart a nemrég megválasztott polgármester, szerinte nem fognak lemondani a vásárhelyi képviselők, itt állóháborúra készülnek. Csütörtökön például jogköröktől fosztották meg Márki-Zay Pétert és egymilliárd forint elköltéséről is döntöttek, amire a polgármester szerint nincs fedezet: ez lett a sok közgyűlés eredménye.

Nem fogok aláírni semmilyen kifizetést úgy, hogy nincs mögötte fedezet, nem vihetem csődbe a várost, még ha a fideszes képviselők ezt is szeretnék

– vázolta megmaradt lehetőségeit Márki-Zay Péter, azok után, hogy a csütörtökön megtartott több közgyűlés esti fordulójában végül megszavazta a fideszes többségű testület a polgármesteri jogkörök megkurtítását és egymilliárd forint költségvetési tétel átcsoportosítását.

Közgyűlési dömping volt a héten a városban, kedden egy rendkívüli, majd csütörtökön három, mások szerint négy ülést is tartottak a városházán, Hódmezővásárhelyen, más napirendi pontok mellett két fontosabb ügyről is döntöttek végül az utolsó körben:

-Megvonták Márki-Zay 100 millió forintig terjedő rendelkezési jogkörét, magyarul a képviselők ezzel magukhoz vették a költségvetés kontrollját, az arról való rendelkezést.

-Egymilliárd forint átcsoportosításáról is döntöttek, amellyel elvontak százmilliókat a város működésétől, egyes fejlesztések önerejétől.

Minden felelősséget, de semmi jogkört

A Márki-Zay megválasztása utáni első közgyűlésen arról döntött a fideszes többségű testület, hogy míg a testület munkáját segítő könyvvizsgálót megszavazták, addig a hivatali döntések mellé nem engedték egy szakember kinevezését, ezzel mintegy minden felelősséget, kockázatot a polgármester nyakába zúdítottak. Most, a költségvetési jogköreinek elvonásával a mozgásterét is szinte nullára csökkentették. Mindeközben, legalábbis a polgármester szerint, a költségvetés legfeljebb pénzügyforgalmi szempontból tűnik rendben lévőnek, a valóságban veszteségesek az önkormányzati cégek, amelyek az államtól kapott előleg egy részét is elköltötték már.

Márki-Zay szerint inog a város költségvetése

A február 25-én megválasztott polgármester szerint eleve gyenge lábakon áll a február elején elfogadott költségvetés. Szerinte olyan bevételeket állítottak be abban, amelyek a valóságban aligha fognak befolyni, ilyenek az önkormányzati cégektől várható bevételek. Azt a képviselő testület munkáját szakmailag felügyelő könyvvizsgáló is elismerte még a keddi közgyűlésen, hogy az önkormányzati cégeket, azok veszteséges működése miatt, folyamatosan tömködni kellett támogatásokkal, pótbefizetésekkel, de az önkormányzati cég ügyvezetője is úgy nyilatkozott, hogy a költségvetésben feltüntetett rájuk testált 461 millió forint enyhén szólva erőn felülinek tűnik. Ezek után értékelte úgy Márki-Zay Péter, hogy az újabb átcsoportosításokkal még ingatagabbá válik a költségvetés, ezért nem ír majd alá olyan kifizetést, amely mögött nem lát fedezetet.

A polgármester, amíg volt erre lehetősége, már intézkedett, például a 40 millió forintra tervezett reprezentációs költségeket 10 millióra csökkentette. Ezentúl hasonló akciókra sem lesz lehetősége.

Mindezzel együtt Márki-Zay Péter úgy számol, hogy talán másfél évig mindenki marad a helyén, szerinte a Fidesz sem kockáztatja meg, hogy a képviselők lemondásával, a testület feloszlatásával egy időközi választáson elbukjanak. Úgy tudjuk, hogy hamarosan a Lázár-Márki-Zay találkozót is tető alá hozhatják, ahol az önkormányzati választásokig tartó viszonyról is sok minden kiderülhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!