szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha meglesznek az engedélyek és sikerül tartani a menetrendet, akkor 2026-2027-re adhatják át a paksi atomerőmű két új blokkját – erről beszélt parlamenti meghallgatásán Süli János.

Az Európai Bizottság eljárása és a szerződésmódosítás miatti, összesen 22 hónapos csúszásban van a paksi bővítés, így 2026-2027-re adhatják át a paksi atomerőmű két új blokkját, ekkor már biztosítani kell az értékesítést az országos áramhálózatra – mondta el az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában tartott meghallgatásán Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter.

Óvatosságra intett azonban, amikor kiemelte: a főépületre leghamarabb 2019 végén, 2020 elején szerezhetik meg az engedélyt – addig pláne nem lehet arról beszélni, hogy elkészül a létesítmény.

Még ma sem biztos, hogy megépítjük

– fogalmazott.

Süli azt is kiemelte, hogy a paksi bővítés 12,5 milliárd eurós költségétől nem lehet eltérni. A szakember szerint a költségek nagyobb hányadát finanszírozó, 10 millió eurós orosz államközi hitel azért jó, mert az államnak lehetősége van azt bármikor külön díj nélkül egy olcsóbb hitelre átváltani.

A szerződés titkosításával kapcsolatban arról beszélt, hogy „mindig nyílt kártyákkal játszott” a kormány, ezt az is bizonyítja, hogy több kihelyezett ülést tartottak a bővítésről és a paksi üzemzavar idején is megfelelően tájékoztatták a lakosságot.

Sülit arról is kérdezték, hogy pontosan mit takar a szerződésnek az a pontja, amely alapján a beruházás megvalósításában részt vevő cégek negyven százalékának magyarnak kell lennie. Magyarnak számít-e például az, amelyik ugyan itt van bejegyezve, de a tulajdonosai oroszok? – hangzott el a kérdés. A miniszter világossá tette: magyarnak az a vállalkozás számít, amelyiknek magyarországi telephelye van, és Magyarországon fizet adókat. Hozzátette: nehéz helyzetben vannak, mivel a rendszerváltás után megszűnt a magyarországi nagyipar, ezért erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a magyarországi kisebb cégek is be tudjanak kapcsolódni a munkákba. A beszállítói kört is fel kell készíteni, de a szakemberképzést is biztosítani kell – emelte ki.

Süli János újbóli kinevezését a bizottság 10 tagja támogatta, három képviselő ellene szavazott, ketten pedig tartózkodtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről