szerző:
hvg.hu

Egyre csak nő az Operaház felújításának költsége, a kormány legutóbb körülbelül hétmilliárd forinttal toldotta meg a költségvetését.

Már csaknem bruttó 28 milliárd forintnál jár az Operaház felújításának költsége, a pénzügyi válságra készülő kormány újabb milliárdokkal támogatja az eredetileg harmadáron tervezett tervezett projektet – írja a Népszava.

Még körülbelül 7 milliárd forintot költ a magyar állam az Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítására – derül ki a Magyar Közlönyből. A kormányhatározat az idei évben kétmilliárd, jövőre pedig 4,95 milliárd forintot biztosít a generálkivitelezési munkákra és külön beszerzésekre. A támogatással együtt a kormány arról is döntött, hogy az Operaház átadása 2019 januárjáról májusra csúszik.

A kormányzati pluszpénz többletforrásnak számít az eddigiekhez képest, és így jön ki a csaknem bruttó 28 milliárdos összeg – magyarázzák a cikkben.

Az intézmény fenntartója a pályázat kiírásakor, 2016 októberében még 9,2 milliárd forintra becsülte a költségeket, a közbeszerzést elnyerő konzorcium azonban csaknem 14,2 milliárdért vállalta a tervezési és kivitelezési feladatokat. A konzorciumot a Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Bau Hungária Zrt. vezeti, Paár Attila korábban Tiborcz István üzlettársa volt – jegyzi meg a lap.

A felújítási költségek azonban itt sem álltak meg: a színpadfelújítás bruttó 6,6 milliárdos költsége tovább emelte a limitet, és csak ezután érkezett a kormány hétmilliárd forintos ajándéka. A lap megkérdezte az Operaház sajtóosztályát, miért van szükség az újabb milliárdokra, de választ még nem kaptak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!