szerző:
Z. B.

Ez már a harmadik próbálkozás, amely szavaztatná a népet a Rómairól, de a korábbiakból nem lett semmi.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ismét hitelesített a Kúria egy a Római-partra vonatkozó népszavazási kérdést. A kérdésfeltevés így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Csillaghegyi-öblözet római-parti szakaszának árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Nánási út–Királyok útja-nyomvonalon valósuljon meg?

Mivel az Aranyhegyi-árok védműve épülhet, de attól függetlenül is, Budapest főpolgármestere és városvezetése a Kúria döntését határozott megkönnyebbüléssel fogadta, áll a közleményben.

A Római-partról először tavaly októberben ment át egy népszavazási kérdés, akkor konkrétan arra kérdeztek rá, hogy egyetértenek-e a választópolgárok azzal, hogy a közvetlenül a partélre épített mobilgátatat hagyta helyben egy rendelettel a fővárosi közgyűlés. A főváros ezelől a népszavazás elől ki is tért azzal, hogy összehívott egy rendkívüli közgyűlést, és visszavonta a határozatot, amire a kérdés vonatkozott.

A következő próbálkozás tavasszal, a választások után indult, ekkor egy magánszemély nyújtott be egy kérdést, mely így szólt:

Akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?

Az akkori népszavazást is hitelesítették, az LMP és a Momentum is jelezte, hogy támogatja a népszavazást. A kezdeményezés viszont azóta elhalt. A Római-part szövevényes történetében egy éven belül ez tehát a harmadik alkalom lesz tehát, hogy a népszavazás esélye felcsillan.

Eközben Tarlósék már minden vízparti szakaszon megkezdenék, vagy meg is kezdték a munkálatokat a közelben – a Dunába torkolló Barát-és Aranyhegyi-patakok mentén és a pünkösdfürdői, Rómaitól északra található szakaszon is. A közvetlenül a Római-partra építendő mobilgát ügyében egyelőre nem történt semmi, a fővárosi közgyűlés legutóbb egy köztes megoldást fogadott el, mely szerint se a partélre, se a beljebb eső Nánási-Királyok útja vonalára nem épülne mobilgát, a védművet a parti ingatlanok kerítésvonalára építenék. Ezt azonban több év tervezés és kisajátítás előzné meg, egyelőre tehát nem várható gát a Rómain a Duna mentén. Most ráadásul népszavazás dönthetne arról, hogy esetleg mégis a Nánási-Királyok útjára kerüljön a gát nyomvonala.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök