szerző:
hvg.hu

Újabb népszavazási kérdés csúszott át a római-parti mobilgátról április elején, kérdésünkre az LMP és a Momentum politikusa is úgy nyilatkozott, támogatnák a kezdeményezést.

Múlt kedden írtuk meg: újabb népszavazási kérdést hitelesített a Fővárosi Választási Bizottság a római-parti védmű ügyéről.

Tavaly októberben is lehetett volna népszavazás a mobilgátról, ám az a kérdés egy önkormányzati határozatra vonatkozott, amely szerint a védműnek közvetlenül a Duna partján kellett volna épülnie. Ezt a rendeletet a főváros végül visszavonta, így okafogyottá vált a népszavazás, a mostani kezdeményezéssel azonban ugyanazt nem lehet eljátszani, mivel a kérdés konkrétan a mobilgátra vonatkozik. Így szól: "Akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?"

Az országgyűlési választással szinte egyidőben hitelesített népszavazási kérdés eddig nem sok port kavart. Mivel azt egy magánszemély adta be, nyilvánvaló, hogy az aláírásgyűjtés csak akkor számíthat sikerre, ha azt civil szervezetek, esetleg pártok is felkarolják. Most megkérdeztük az LMP-t és a Momentumot is, hogy támogatnák-e ezt a népszavazást, és mindkét párt képviselője igennel válaszolt.

Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője lapunk kérdésére azt mondta,

a Momentum is támogatja az aláírásgyűjtést és csatlakozunk hozzá, helyi szinten már meg is kezdték a szerveződést a párt óbudai tagjai.

Csárdi Antal, az LMP frissen megválasztott egyéni parlamenti képviselője lapunk kérdésére úgy nyilatkozott,

A budapestiek számára egy nagyon fontos ügyről van szó, ezért egyértelmű, hogy az LMP is támogatja a népszavazást és beszáll az aláírásgyűjtésbe.

A Fák a Rómain civil csoport közben azt írta a Facebook-oldalán csütörtökön, hogy a Római-parton folytattak egyeztetést Tarlós István főpolgármesterrel. Az ülésen egyebek között az derült ki számukra, hogy a népszavazásnak halasztó hatálya van arra az ügyre nézve, amelyre vonatkozik. Azaz amíg a Rómaival kapcsolatos aláírásgyűjtés – és siker esetén a népszavazás – le nem zárul, nem kezdődhetnek el a munkálatok a parton.

Jelen esetben ez legalább két hónapot jelent, hiszen onnantól, hogy megérkeztek a szükséges papírok, 30 nap áll rendelkezésre a 138 ezer aláírás összeszegyűjtésére. Azonban a törvényi előírások szerint az országgyűlési választások előtt és után 40 napig nem folytatható aláírásgyűjtés népszavazási ügyekben, így azt legkorábban május 18-án lehet megkezdeni, a 30 nap onnan kezd ketyegni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Ki lesz az új Morricone?

Ki lesz az új Morricone?

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt