szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb népszavazási kérdés csúszott át a római-parti mobilgátról április elején, kérdésünkre az LMP és a Momentum politikusa is úgy nyilatkozott, támogatnák a kezdeményezést.

Múlt kedden írtuk meg: újabb népszavazási kérdést hitelesített a Fővárosi Választási Bizottság a római-parti védmű ügyéről.

Tavaly októberben is lehetett volna népszavazás a mobilgátról, ám az a kérdés egy önkormányzati határozatra vonatkozott, amely szerint a védműnek közvetlenül a Duna partján kellett volna épülnie. Ezt a rendeletet a főváros végül visszavonta, így okafogyottá vált a népszavazás, a mostani kezdeményezéssel azonban ugyanazt nem lehet eljátszani, mivel a kérdés konkrétan a mobilgátra vonatkozik. Így szól: "Akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?"

Az országgyűlési választással szinte egyidőben hitelesített népszavazási kérdés eddig nem sok port kavart. Mivel azt egy magánszemély adta be, nyilvánvaló, hogy az aláírásgyűjtés csak akkor számíthat sikerre, ha azt civil szervezetek, esetleg pártok is felkarolják. Most megkérdeztük az LMP-t és a Momentumot is, hogy támogatnák-e ezt a népszavazást, és mindkét párt képviselője igennel válaszolt.

Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője lapunk kérdésére azt mondta,

a Momentum is támogatja az aláírásgyűjtést és csatlakozunk hozzá, helyi szinten már meg is kezdték a szerveződést a párt óbudai tagjai.

Csárdi Antal, az LMP frissen megválasztott egyéni parlamenti képviselője lapunk kérdésére úgy nyilatkozott,

A budapestiek számára egy nagyon fontos ügyről van szó, ezért egyértelmű, hogy az LMP is támogatja a népszavazást és beszáll az aláírásgyűjtésbe.

A Fák a Rómain civil csoport közben azt írta a Facebook-oldalán csütörtökön, hogy a Római-parton folytattak egyeztetést Tarlós István főpolgármesterrel. Az ülésen egyebek között az derült ki számukra, hogy a népszavazásnak halasztó hatálya van arra az ügyre nézve, amelyre vonatkozik. Azaz amíg a Rómaival kapcsolatos aláírásgyűjtés – és siker esetén a népszavazás – le nem zárul, nem kezdődhetnek el a munkálatok a parton.

Jelen esetben ez legalább két hónapot jelent, hiszen onnantól, hogy megérkeztek a szükséges papírok, 30 nap áll rendelkezésre a 138 ezer aláírás összeszegyűjtésére. Azonban a törvényi előírások szerint az országgyűlési választások előtt és után 40 napig nem folytatható aláírásgyűjtés népszavazási ügyekben, így azt legkorábban május 18-án lehet megkezdeni, a 30 nap onnan kezd ketyegni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot drágult a benzin és a friss zöldség, féléves csúcson az infláció

Nagyot drágult a benzin és a friss zöldség, féléves csúcson az infláció

Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében

Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen