szerző:
hvg.hu

Áprilisig lekerült a napirendről a római-parti mobilgát, mégis épül árvízi védmű a Csillaghegyi-öblözetnél. De nem a Duna mentén, hanem a part két végén, az áradáskor szintén veszélyt jelentő Aranyhegyi- és Barát-patakok mentén – döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A római-parti védműtől független, külön projektként kezelik az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak árvízvédelmét, és el is kezdik ezen munkák előkészületeit – áll a városvezetés most elfogadott javaslatában.

Az első ütemben tehát a part két végén betorkolló patakok árvízvédelmét oldanák meg, a Római-part Duna-menti védművét azonban csak a második ütemben építenék majd meg, annak pontos nyomvonalának kijelöléséről később dönt majd a testület.

Az MTI közleménye szerint Tarlós István a szerdai közgyűlési ülés napirendi vitájában kijelentette, a javaslatnak két haszna van: a politikai viták sokaságából "kiveszi a szelet" és elkezdődik a projekt megvalósítása. A patakok esetében a munkák eltartanak körülbelül egy évig, és addig lehet vitatkozni a Dunával párhuzamos védmű nyomvonaláról - mondta a főpolgármester, hozzátéve: a vitát ne velük, hanem a szakemberekkel, a szakhatósággal folytassák le. Tarlós István közölte: a becslés szerint a Barát-patak esetében nettó 1 milliárd, az Aranyhegyi-patak esetében nettó 1,3 milliárd forintba kerül az árvízvédelmi fejlesztés.

A Fővárosi Közgyűlés májusban arról hozott döntést, hogy a Duna mentén közvetlenül épüljön meg a gát, majd az ennek visszavonására vonatkozó népszavazási kérdést jóváhagyta a Kúria. Ennek ellehetetlenítése céljából a főváros visszavonta döntését a part mentén építendő védműről, és ezt követően közölte a főpolgármester, hogy megváltoztatta véleményét a mobilgátról: Tarlós István eddig minden fórumon a védmű mellett foglalt állást, az elgáncsolt népszavazás után azonban már úgy vélekedett, áprilisig, azaz az országos választásokig már nem érdemes foglalkozni a Római-part ügyével.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Női tangák lepték el a közösségi oldalakat, és fontos üzenetük van

Női tangák lepték el a közösségi oldalakat, és fontos üzenetük van

Erdei Zsolt felvette a kesztyűt: ügyészségi vizsgálatot kért maga ellen

Erdei Zsolt felvette a kesztyűt: ügyészségi vizsgálatot kért maga ellen

Majom rabolt el és ölt meg egy csecsemőt Indiában

Majom rabolt el és ölt meg egy csecsemőt Indiában

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak

Lady Gaga csúnyán kiosztotta Donald Trumpot a Twitteren

Lady Gaga csúnyán kiosztotta Donald Trumpot a Twitteren

Van az új Androidban egy funkció, amellyel még nagyobb biztonságban tudhatja adatait

Van az új Androidban egy funkció, amellyel még nagyobb biztonságban tudhatja adatait