Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehetetlen helyzetbe sodródott Theresa May brit miniszterelnök, akinek a Brexit-tervét szinte a teljes brit politikai elit a kukába dobná. Egyetlen esélye lehet: hogy senki nem tud jobbat.

Minden idők legunalmasabb dokumentumának nevezte a Mirror a Brexitről szóló megállapodást – a brit bulvárlap arra az 585 oldalas irományra utalt, amelyben a kilépés feltételeit részletezi London és az Európai Unió. A szöveg valóban nem egy Monty Python-szkeccs leirata, ám az elfogadása óta kialakult helyzet már komoly muníciót adna a brit humor jeles képviselőinek is.

Hol is tartunk?

Theresa May szerdán, egy öt órán keresztül tartó kormányülésen győzködte minisztereit – vélhetően – arról, hogy jobb alkut nem lesz képes senki kötni az EU-val a kilépés feltételeiről annál, mint amelyet másfél év kínlódás után összehoztak a tárgyalófelek.

Az 585 oldal „unalom” legmarkánsabb újítása a korábbi tervekhez képest az, hogy az ír-északír határ átjárhatósága érdekében addig meghosszabbítják az átmeneti állapotot, amíg nem sikerül tartós megoldást találni. Az átmenet, amely 2020 vége helyett „20XX”-ig (Jeremy Corbyn munkáspárti vezér szerint tehát 2099-ig) tart az uniós tagság meghosszabbítása, mivel a britek bennmaradnak az uniós belső piacon, épp csak a döntéshozatalban nem vehetnek részt. (És 2020 végéig még fizetniük is kell.)

Ha sporthasonlattal akarunk élni: ezt hívják öngólnak.

Ha egy műalkotással akarjuk jellemezni, valami ilyesmire gondolhatunk:

May sikere csupán néhány óráig tartott, reggel ugyanis kormánya tagjai olyan tempóban távoztak, mintha a süllyedő Titanicot kellett volna elhagyniuk. Cikkünk írásakor már heten mondtak le, köztük két miniszter.

A legmélyebb ütést Dominic Raab Brexit-ügyi miniszter vitte be May-nek. A politikus ugyanis akkor került erre a posztra, mikor elődje, David Davis elfogadhatatlannak tartotta May Chequers-javaslatát, mivel az szakított a korábbi „hard Brexit” hozzáállással. Mellesleg Raabról azt tartják, elődjéhez képest sokkal nyitottabb volt a brüsszeli tárgyalófelekkel (például szóba állt velük, még Brüsszelbe is ellátogatott, ha kellett), és kívülről úgy tűnhetett, maga is része volt annak, hogy ez lett a végső alku. Lemondólevele alapján ez annyira nem igaz.

Utódlása egyelőre kérdéses, miután a kiszemelt jelölt, Michael Gove környezetvédelmi miniszter a Telegraph szerint csak akkor vállalná, ha újratárgyalhatja a megállapodást. (Nem, ő egyelőre nem mondott le.)

May csütörtökön 2 óra 58 percen keresztül próbálta meggyőzni a brit parlament alsóházának tagjait.  A vitában még azt is bedobta, hogy ha nincs megállapodás, nem lesz Brexit sem – majd megeresztett egy félmosolyt. Ezzel a megoldással nyilván kibékülne ő is, ha már maradáspártiként 2016 nyara óta vezet egy olyan kormányt, amelynek kb. az egyetlen feladata a kilépés levezénylése.

A három óra eredményességéről annyit, hogy csaknem két óra után állt elő az első képviselő azzal, hogy neki tetszik a megállapodás. A végére pedig Jacob Rees-Mogg, a párt euroszkeptikus szárnya nevében kiállt, és közölte: támogatókat gyűjt képviselőtársai körében egy May elleni bizalmatlansági indítványhoz. Bejelentésének súlyát némileg rontotta, hogy a Westminster állandó Brexit-ellenes tüntetője, Steve Bray néhány méterről végigüvöltötte azt.

A kormányfő aztán magyar idő szerint hat órakor kiállt, és megpróbálta a lehetetlent: maga mellé állítani képviselőtársait és a brit közvéleményt. Valahogy így:

  • Ha nem visszük tovább a mostani megállapodást, annak kiszámíthatatlanok a következményei
  • Nehéz és kényelmetlen döntéseket kell hozni, de ez a legjobb verzió
  • Senki nem állt elő alternatív megoldással, amely biztosította volna az ír határ átjárhatóságát.

Mi jöhet most?

Röviden? A totális zűrzavar. De mivel ezt már annyiszor írtuk le 2016. június 24-e, Brexit-népszavazás utáni nap óta, hogy magunk is unjuk, megkíséreljük felvázolni a következő hónapok történéseit.

A pártbeli bizalmatlansági indítványhoz 48 támogató levél kell, ha ez összejön – Jacob Rees-Mogg reményei szerint még a héten – jövő hét elején szavazhatnak is róla. Ha May nyer, akkor 12 hónapig biztonságban érezheti magát, hiszen addig nem lehet újabb hasonló indítvánnyal élni. Ha veszít, meg kell találni az utódját a konzervatívok között.

Hangos önjelölt megmentőből nincs hiány – Rees-Moggon kívül elég csak Boris Johnson volt külügyminiszterre gondolni, de felmerült már a most távozó Dominic Raab neve is –, kérdés, ki lesz olyan bátor, hogy May lehetetlen küldetését továbbvigye.

A Twitteren persze erre is tudják a választ:

Nagyjából hasonló forgatókönyv egy előre hozott parlamenti választásé is: valószínűleg kevés olyan politikus akad, aki hajlandó lenne magára vállalni a rossz megállapodást vagy – ami ebben az esetben valószínűbb – a megállapodás nélküli Brexitet.

A parlament a tervek szerint valamikor december elején voksol a megállapodásról. A jelenlegi állás szerint May-nek nincs esélye arra, hogy megszerezze a többséget – figyelembe véve azt is, hogy már saját kormányán belül se nagyon van meg a többségi támogatás –, így a következő két hétben kell valahogy meggyőznie képviselőtársait. Ha ez sikerül, gyakorlatilag semmi nem áll a rendezett Brexit és May útjában, ha nem, 21 napja van, hogy újabb tervvel álljon elő a 17 hónap alatt összehozott mostani helyett.

A mostani alku méregfogát úgy húzhatja ki, ha az XX éves átmenetet garantáltan rövidebbre fogja, ami a tárgyalások eddigi menetét elnézve nem valószínű.

Dönthet persze maga is úgy, hogy visszavonja a javaslatot és egy újat dolgoz ki – ezzel viszont még az eddiginél is megalázóbb helyzetbe sodorja magát. (Pláne, hogy az EU jelenleg kizárja a tárgyalások újrakezdésének a lehetőségét.)

Van még egy lehetőség: a második népszavazás. Ezt a lehetőséget May kizárja, mondván, a brit nép már döntött a kérdésről. Ellenfelei – köztük Jo Johnson közlekedési államtitkár, aki múlt héten nyújtotta be lemondását – viszont azzal érvelnek, hogy ez a Brexit már köszönőviszonyban sincs azzal, amit annak idején ígértek a brit népnek.

Attól most tekintsünk el, hogy csütörtökön maga May ismerte el parlamenti beszédében, hogy a referendumot indítványozó David Cameron miniszterelnöknek sem volt terve az elválással kapcsolatban, szóval ígéretek helyett inkább vágyálmokról lehetett beszélni annak idején.

Egy biztos – legalábbis a Bloomberg brüsszeli irodavezetője szerint: az EU 27-ek mindenképpen megtartják a november 25-re tervezett csúcstalálkozójukat. Ha a Brexit-megállapodás lesz, azért, ha nem, akkor meg azért, hogy próbáljanak meg nyomást gyakorolni a britekre.

A legbiztosabb dolog azonban a Downing Streeten most az: miniszterelnökök jönnek és mennek, de Larry marad.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!