szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiszivárgott hírek alapján egyelőre semmi nem lesz a teljes szakításból.

Az Egyesült Királyság örökre a vámunióban marad, hacsak a következő két évben nem találnak ki valami jobbat – röviden így magyarázta el a Bloomberg a Brexitről szóló megállapodás lényegét. Kicsit részletesebben: annak érdekében, hogy az ír–északír határ átjárható maradjon, az EU-nak sikerült megakadályoznia a hard Brexitet, vagyis hogy a britek kilépjenek az unió belső piacáról is.

Innen nézve az az ellenzéki vád is érthető, hogy valójában nem is merült fel a megegyezés elmaradása, Theresa May kormányfő az ezzel való riogatással inkább arra készítette fel a brit közvéleményt, hogy minden számára rossz megoldás jobb a katasztrofális no-dealnél.

De mit is tartalmaz a végső megállapodás? A Guardian szerint ezt:

  • A backstop, vagyis az ír határkérdés ideiglenes megoldására kitalált EU–brit vámrendszer feloldása akkor lehetséges, ha születik egy átfogó kereskedelmi megállapodás. Arról, hogy mikor történhet meg az átállás, egy olyan testület dönt majd, amelynek tagjai felét az EU, másik felét London delegálja, és lesz benne egy független személy is.
  • 2019 közepe felé határoznak arról, az Egyesült Királyság megfelelő előrelépést tett-e annak érdekében, hogy az új kereskedelmi megállapodásról tárgyalhassanak, vagy inkább meghosszabbítják a mostani állás szerint 2020-ig tartó átmeneti időszakot. Ebben az időszakban a szigetország gyakorlatilag tagja marad az EU-nak annak minden jogával és kötelezettségével együtt (például továbbra is biztosítania kell a szabad munkavállalást az EU polgárainak), viszont nem vesz részt a döntéshozatalban.
  • Észak-Írország uniós források szerint speciális státuszt kap – a londoni kormány ezt egyelőre cáfolja, nyilván amiatt, mert a kisebbségi kormányt kívülről támogató északír DUP-ot még nem sikerült Maynek meggyőznie erről.

A Guardian arról ír, hogy az alku kedd délben született meg, amikor May belenyugodott, nem tud többet kihúzni az unióból. A feladat most azt, hogy erről meggyőzze kabinetje tagjait is. A brit kormány magyar idő szerint délután háromkor ül le, tagjai azonban tegnap este már a több száz oldalas megállapodás egy részébe beletekinthettek.

A brit lap már biztosra veszi, hogy november 25-én egy rendkívüli EU-csúcson szentesíthetik a megállapodást, ha szerdán London jóváhagyja azt. Itt azonban még nincs vége a bajoknak. A brit parlament valamikor decemberben szavaz a szövegről, és négy ellenzéki frakció kedden közös levélben kérte azt Maytől, hogy a szavazás előtt módosító indítványokat fűzhessenek a megállapodáshoz.

Megvan a megállapodás a Brexitről

Több brit lap állítja: minden kérdésben megegyeztek az uniós és a londoni tárgyalófelek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél