szerző:
hvg.hu

A kiszivárgott hírek alapján egyelőre semmi nem lesz a teljes szakításból.

Az Egyesült Királyság örökre a vámunióban marad, hacsak a következő két évben nem találnak ki valami jobbat – röviden így magyarázta el a Bloomberg a Brexitről szóló megállapodás lényegét. Kicsit részletesebben: annak érdekében, hogy az ír–északír határ átjárható maradjon, az EU-nak sikerült megakadályoznia a hard Brexitet, vagyis hogy a britek kilépjenek az unió belső piacáról is.

Innen nézve az az ellenzéki vád is érthető, hogy valójában nem is merült fel a megegyezés elmaradása, Theresa May kormányfő az ezzel való riogatással inkább arra készítette fel a brit közvéleményt, hogy minden számára rossz megoldás jobb a katasztrofális no-dealnél.

De mit is tartalmaz a végső megállapodás? A Guardian szerint ezt:

  • A backstop, vagyis az ír határkérdés ideiglenes megoldására kitalált EU–brit vámrendszer feloldása akkor lehetséges, ha születik egy átfogó kereskedelmi megállapodás. Arról, hogy mikor történhet meg az átállás, egy olyan testület dönt majd, amelynek tagjai felét az EU, másik felét London delegálja, és lesz benne egy független személy is.
  • 2019 közepe felé határoznak arról, az Egyesült Királyság megfelelő előrelépést tett-e annak érdekében, hogy az új kereskedelmi megállapodásról tárgyalhassanak, vagy inkább meghosszabbítják a mostani állás szerint 2020-ig tartó átmeneti időszakot. Ebben az időszakban a szigetország gyakorlatilag tagja marad az EU-nak annak minden jogával és kötelezettségével együtt (például továbbra is biztosítania kell a szabad munkavállalást az EU polgárainak), viszont nem vesz részt a döntéshozatalban.
  • Észak-Írország uniós források szerint speciális státuszt kap – a londoni kormány ezt egyelőre cáfolja, nyilván amiatt, mert a kisebbségi kormányt kívülről támogató északír DUP-ot még nem sikerült Maynek meggyőznie erről.

A Guardian arról ír, hogy az alku kedd délben született meg, amikor May belenyugodott, nem tud többet kihúzni az unióból. A feladat most azt, hogy erről meggyőzze kabinetje tagjait is. A brit kormány magyar idő szerint délután háromkor ül le, tagjai azonban tegnap este már a több száz oldalas megállapodás egy részébe beletekinthettek.

A brit lap már biztosra veszi, hogy november 25-én egy rendkívüli EU-csúcson szentesíthetik a megállapodást, ha szerdán London jóváhagyja azt. Itt azonban még nincs vége a bajoknak. A brit parlament valamikor decemberben szavaz a szövegről, és négy ellenzéki frakció kedden közös levélben kérte azt Maytől, hogy a szavazás előtt módosító indítványokat fűzhessenek a megállapodáshoz.

Megvan a megállapodás a Brexitről

Több brit lap állítja: minden kérdésben megegyeztek az uniós és a londoni tárgyalófelek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba