szerző:
hvg.hu

Theresa May brit miniszterelnök a kabinet ötórás, soron kívüli ülése után azt mondta: az egyezség nemzeti érdek, amely biztosítja, hogy megvalósuljon, amiről a 2016-os népszavazáson döntöttek. Az Európai Unió elégedetten nyugtázta a londoni kormánydöntést, ám a brit lapok szerint a May-kabinet rendkívül megosztott, miniszteri lemondások jöhetnek, és a megállapodás parlamenti elfogadását sem lehet borítékolni.

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök. A kormányfő azt mondta, a megállapodás nemzeti érdek, amely biztosítja a népszavazás ígéretét - írja a BBC.

Ez egy olyan döntés, amelyet alaposan megvizsgáltunk. Két lehetőségünk volt: vagy megalapozzuk hazánk jövőjét, vagy elbukjuk a népszavazás ígéretét

- fogalmazott May, hozzátéve, hogy már a következő napokban véglegesíthetik a megállapodást. A miniszterelnök hangsúlyozta: ez legjobb megállapodás-tervezet, amelyet a Brexit-tárgyalásokon az Európai Unióval el lehetett érni. May szerint a döntést jóváhagyta ugyan a kabinet, de nyitva hagyták a lemondás lehetőségét azok előtt a politikusok előtt, akik nem értenek egyet.

A hírre több politikus is a Twitteren reagált. A Brexit-párti Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) egykori vezetője azt írta: minden Brexit-párti politikusnak le kellene mondania, mivel szerinte az elfogadott megállapodás a világtörténelem egyik legrosszabb egyezménye.

Stephen Crabb, a konzervatív párt korábbi munkaügyi minisztere viszont azt írta: a Brexit hosszú és nem túl szép folyamat, ahol szinte lehetetlen tökéletes megállapodást kötni, mivel mindkét félnek nehéz döntéseket kell meghoznia.

Guy Verhofstadt, az európai liberálisok frakcióvezetője szerint a megállapodás lehetővé teszi a Brexitet, miközben megmarad a kapcsolat Nagy-Britannia és az Európai Unió között, és az állampolgárok jogai sem sérülnek.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint Skócia rosszul jár a döntéssel, Írország viszont közölte, elfogadja az egyezséget.

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló közben Brüsszelben bejelentette: elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához azáltal, hogy sikerült "technikai szinten" elfogadni egy megállapodás-tervezetet. Barnier mindkét félnek megköszönte a kemény munkát, a megállapodásról pedig azt mondta, az egy nagyon részletes és specifikus dokumentum, amely az állampolgárok jogait nem korlátozza, ezért mindenki úgy élheti az életét, ahogyan eddig is. A dokumentum 2020-ig átmeneti időszakot rendel el, ez alatt az idő alatt Barnier szerint mindenki fel tud készülni a kilépésre.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén a Twitteren jelentette be, hogy levelet küldött Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, és javasolta, hogy novemberi hívja össze a rendkívüli EU-csúcsot, amelyen a tagállamok jóváhagyhatják a megállapodást.

A brit sajtóban megjelent hírek szerint a brit kormány nagyon megosztott volt a megállapodással kapcsolatban, így nem zárják ki egyes miniszterek lemondását. A megállapodást már nyilvánosságra is hozták, az 585 oldalas dokumentum ezen a linken érhető el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn