szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az államadósság erőteljesebb csökkentését várja el a magyar kormánytól a Nemzetközi Valutaalap, hogy rosszabb időkben ne legyen olyan sérülékeny a gazdaság, mint tíz éve.

Nem tett különösebb erőfeszítéseket a magyar kormány az államadósság csökkentésére, sőt kifejezetten ellazsálta az elmúlt éveket – erre a meglepő következtetésre jutottak a minap az Erste-bankcsoport kutatói. A Kelet-Közép-Európára kiterjedő elemzés méltatja ugyan, hogy a térség valamennyi állama lefaragott a válság utáni csúcsadósságból, de Magyarország nem tartozik a legjobban teljesítők közé. Az adósságcsökkentés összetevőit elemezve az Erste megállapítja, hogy a magyar kormány beérte azzal a javulással, amit a kamatterhek mérséklődése, illetve a javuló konjunktúrával felpörgő gazdasági növekedés jelentett, és a térségben egyedüliként „2010 óta nem hajtott végre költségvetési kiigazítást”.

Békeidőkben aligha kárhoztatható, ha egy kormány nem arra összpontosítja erőit, hogy minél gyorsabban megszabaduljon adósságaitól, s ennek érdekében minden fillért kipréseljen az adózókból. Inkább simább pályát választ, igyekszik kombinálni a gazdaságösztönzés és az egyensúly követelményeit. Főleg akkor, ha az előbbihez éves átlagban a hazai össztermék 4 százaléka körüli ingyenes külső forráshoz jut, és ha Brüsszel is elfogadja a folyamatos, nem megerőltető adósságcsökkentést. Márpedig ezt teszi. Mozgásterét kihasználva a magyar kormány eddig viszonylag ügyesen lavírozott. Ezzel azonban azt kockáztatja, hogy meghazudtolja elszántságát, mely szerint az államadósságot mielőbb az államháztartás 50 százaléka alá fogja szorítani. Ennek a határideje a Széll Kálmán-terv szerint az idei esztendőben lejár, ám az államadósság cirka 24 százalékponttal nagyobb a tervezettnél.

Összességében a hazai össztermékhez viszonyított államadósság még mindig nagyobb, mint a válság kezdete előtt. Márpedig a nemzetközi környezet romlik: a kezdődő amerikai és európai kamatemelések, az esedékes fiskális és monetáris szigorítások megdrágíthatják a magyar államadósság menedzselését, a kibontakozó vámháború pedig a piacok szűkülésével járhat.

©

Nem merészkedett olyan súlyos kritikáig a Nemzetközi Valutaalap, mint az Erste, de ő is arra figyelmeztet: a magyar kormánynak több erőfeszítést kell tennie az államadósság csökkentésére. A szokásos éves ellenőrzés lezárása után az IMF igazgatótanácsa megjegyzi: miután a gazdasági fellendülés megerősödött, ideje többet tenni a pénzügyi sérülékenység mérséklésére, hogy ha a gazdaságot netán újabb sokk éri, a költségvetés képes legyen reagálni. Nem úgy, mint tíz évvel ezelőtt, amikor a hazai össztermék 70 százalékához közelítő adóssággal nem volt képes a globális pénzpiacról importált válságot költségvetési többletkiadásokkal ellensúlyozni, hanem azonnal rá kellett lépni a fékre. Így a hazai össztermékhez viszonyított államadósság a GDP drámai zsugorodása miatt 2008 és 2010 között 71,6-ról 80 százalékra nőtt, és a legnehezebb hónapokban szükség volt az IMF segítségére is. Több fejlett uniós tagállam ezzel szemben megtehette, hogy beindítja a bankóprést. Európa erős államai közül 2008-tól 2010-ig a költségvetési költekezés következtében Németország 15 százalékponttal, Franciaország 18-cal, Nagy-Britannia 25-tel növelte államadósságát. Írországé pedig 42-ről 86 százalékra nőtt, mert összeomlott bankrendszerét meg kellett menteni.

Az IMF mostani figyelmeztetése tehát úgy értendő: egy felelős kormány a jó konjunkturális körülményeket spórolásra használja fel, hogy baj esetén elkerülje a nagyobb megrázkódtatással járó megszorításokat. Ezért javasolja a költségvetési hiány csökkenését és a jegybanki politika nem szokványos lazító manővereinek fokozatos megszüntetését. Kalkulációja szerint a jelenlegi pályán a magyar államadósság 2023-ban még mindig eléri a hazai össztermék 63 százalékát, holott az új konvergenciaprogram azt ígéri, hogy négy év múlva 60 százalék alá esik. Márpedig a Széll Kálmán-tervhez hasonló melléfogást kockázatos lenne megismételni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

GKI: csúcsára érhetett a magyar gazdaság növekedése

A magyar gazdaság 2017 utolsó és 2018 első negyedévében egyaránt 4,4 százalékkal bővült, ezzel, a régióban negyedik-ötödik legmagasabb ütemmel vélhetően jelenlegi konjunktúraciklusa csúcspontjára jutott - közölte legfrissebb előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt.