szerző:
Zelki Benjámin

Több intercitykocsi a déli-partra, újra étkezőkocsik a balatoni vonatokban, több közvetlen vonat Szegedről és Pécsről, és az elmaradhatatlan fehérvári mozdonycsere az északi partra - ezek a legfontosabb változások, és változatlanságok az idei nyári balatoni vasúti menetrendben.

Június 15-től indul a balatoni nyári menetrend, ekkortól idén is lényegesen több vonat közlekedik a Balatonra. A MÁV-Start számos, - a korábbiakkal ellentétben, a tavaly nyárihoz hasonlóan - hangsúlyozottan pozitív változással készült erre az alkalomra. Ezek közül a legizgalmasabbak:

  • ismét közlekednek étkezőkocsik a Balaton déli parjára, amelyekben egyebek mellett sört és street food jellegű ételeket is lehet majd kapni, megfizethető áron, ígéri a MÁV,
  • bemutatkoznak az IC+ kocsik a horvátországi nemzetközi vonatokban,
  • több légkodícionált intercity kocsi közlekedik majd a déli-parti vonatokon (egy helyett kettő, illetve három),
  • és egy rossz hír: sajnos marad a székesfehérvári mozdonycsere az északi-partra utazók számára. 

Déli-part

Ami a részletesebb menetrendet illeti: marad a tavaly kialakított alapstruktúra a déli-parton, azaz a Balaton expressz és Tópart expressz vonatok közös egyórás menetrendet kínálnak a Déli pályaudvar és Balatonszentgyörgy között. Onnantól a Tópart Nagykanizsára, a Balaton expressz Keszthelyre megy tovább. 

A nagyforgalmú állomásokhoz utazóknak érdemes ezekkel a vonatokkal menniük, a tavalyihoz képest változás, hogy Lepsényben és Balatonberényben nem állnak meg. A Balaton expressz vonatokban étkezőkocsi is lesz, és több intercity kocsi közlekedik bennük, mint tavaly - 1 helyett júlisuban 2, augusztusban 3. A Tópart expresszeken marad az eddig megszokott egy IC-kocsi, azokon étkezőkocsi sem lesz.

Maradnak emellett minden nap a Déli→Parti nevű sebesvonatok kétóránként, amelyek fehérvártól minden állomáson és megállóhelyen megállnak, a kisebb településekre tartóknak, és a kerékpárosoknak ezeket a vonatokat érdemes használniuk.

Továbbra is közlekednek a hétvégi csúcsidőben a Siófoki Flirt nevű sebesvonatok is, az ekkor útnak indulók számára ezek is remek alternatívát kínálnak,

Kelenföldről mindössze 57 perc alatt Balatonaligára érnek.

Északi-part

Az északi-parton kevesebb változás történt, azonban fejlesztésről sem nagyon beszélhetünk, a régóta kifogásolt, mintegy 5 perces menetidő-többletet okozó fehérvári mozdonycserétől idén sem sikerült megszabadulni például.

Továbbra is maradt azonban a három jól bevált vonattípus: a Kék Hullám sebesvonatokkal lehet a leggyorsabban elérni Balatonfüredet, odáig csak Kelenföldön, Fehérváron és Almádiban állnak meg, onnantól mindenhol. Ezeken a vonatokon légkondícionált intercity kocsi is közlekedik.  

Maradnak továbbá a Déli pályaudvartól csak Balatonfüredig közlekedő Katica sebesvonatok is, amelyek Székesfehérvár és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A járatokat légkondicionált, alacsonypadlós Desiro motorvonatokkal állítják ki. Ezeken a vonatokon kerékpárt csak korlátozott számban, helyjegy váltásával lehet szállítani.

 Maradnak továbbá a többségében hétvégi csúcsidőben közlekedő Tekergő gyorsvonatok is, amelyek Tapolcáig csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A kerékpárral utazóknak ezeket a vonatokat ajánlja a MÁV-Start, mivel akár 47 bicikli is elfér rajtuk.

A Tekergő gyorsvonatok idén is gyorsvonati pótjegy nélkül vehetők igénybe, azaz ezek a legolcsóbb vonatok az északi-partra.

Miskolcról, Szegedről, Pécsről

Az eddig megszokott Záhony-Debrecen felőli átlós gyorsvonatok mellett idén is közlekednek az Ezüstpart expressz vonatok, a miskolci vonalon levő vágányzár ellenére is, Hatvantól Jászberényen és Cegléden át. A Szeged és Keszthely között közlekedő Aranyhíd expressz idén minden nap jár.

Győr és Szombathely felől is marad a szokásos napi egy vonatpár, illetve Pécs és a Balaton-part között a megszokott napi vonatpár mellett péntekenként és vasárnaponként még egy-egy plusz vonatpár is közlekedik.

A hvg.hu azt is megtudta, a MÁV-Start a Dél-Balatoni vonatok menetrendjén is módosított picit, illetve erősebb mozdonyokat tettek több vonat elé, amelytől a menetrendszerűség javulását várják.

(Források: a MÁV sajtóközleménye, Regionalbahn, a hvg.hu információi.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya

Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya

Nem engedték az amerikaiakat az oroszországi nukleáris baleset helyszínére

Nem engedték az amerikaiakat az oroszországi nukleáris baleset helyszínére

Kubatov: Az ellenzéki nász mézeshetei gyorsan elmúlnak majd

Kubatov: Az ellenzéki nász mézeshetei gyorsan elmúlnak majd

Kirúgták a kormánymédia plagizáló újságíróját

Kirúgták a kormánymédia plagizáló újságíróját

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől