szerző:
Zelki Benjámin

Komoly fejlemény a Római-part életében, hogy a tájromboló mobilgát-projekt helyett már több száz fa elültetésére készül a főváros, jövőre pedig jön a szabadstrand is a Rómain. A terület csatornázására azonban még mindig várni kell, és a legfőbb kérdésre, hogy vajon megépül-e végül a mobilgát, még mindig nincsen válasz. A civilek mindenesetre tartanak attól, hogy az ígéreteket csak a választási kampány magyarázza.

Viszonylag meglepő fejlemény a Római-part életében, hogy mind a főváros, mind az óbudai önkormányzat társadalmi egyeztetést és faültetést szorgalmaz a Római-parton ahhoz képest, hogy egy évvel korábban még mobilgátat akart építeni a fővárosi önkormányzat, ami mintegy 800-1000 fa kivágásával járt volna legalább, és ezt támogatta a kerület is.

A Rómain jelenleg folyik a népszerű partszakasz végénél betorkolló, Aranyhegyi-patak melletti gát kiépítése, jövőre a Barát-patak melletti gátat is kiépítik, illetve a békásmegyeri lakótelep mögött található, már meglévő pünkösdfürdői gát magasítása is zajlik.

A sokat vitatott kavicsos föveny menti gát ügyében azonban nem történt azóta semmilyen komoly lépés a megvalósulás felé, és az érintettek is csak találgatják, hogy lesz-e gát, vagy nem.

A pünkösdfürdői gát magasítása már folyik
©

Mobilgát helyett faültetés és játszótérépítés a Rómain

A fővárosi tulajdonú Főkert a Római-part mindkét területén, az északi vasúti híd és a pünkösdfürdői gát közötti szakaszon, ahol a frekventált vendéglátóhelyek találhatók, illetve a pünkösdfürdői gát mögötti kihasználatlan területen is hangulatjavító intézkedéseket tervez, több száz fa elültetésére készülnek.

A Főkert azt írja honlapján: "a fővárosi önkormányzat jóvoltából a vendéglátós, kavicsos partszakaszon közösségi tervezés keretében kívánjuk javítani a zöldfelületek minőségét, ennek célja, hogy minél közelebb hozzák egymáshoz a különböző elvárásokkal rendelkező használókat, illetve, hogy kialakítsuk azt az egészséges egyensúlyt, amelyben mindenki megtalálja a számára fontos zöldfelületi funkciót, úgy, hogy az elkészült munka tényleg a helyiek hasznát szolgálja".

Mindez érezhető változás ahhoz képest, amikor még a fővárost nem érdekelte a mobilgát ellen tiltakozó civilek véleménye.

A Főkert kérdésünkre azt írta, a Római-part északi vasúti híd és a pünkösdfürdői gát közötti szakaszán lezajlott közösségi tervezés eredményei alapján jelenleg a kiviteli terveket készíti a partszakasz megújítására. A közösségi tervezés során hét akcióterületet jelöltek ki:

 • Vöcsök park néven partmenti pihenőterület alakítanak ki dunai panorámával, partvédelemmel.
 • A Fellini Rómaitól északra a meglévő Délibáb nevű hintás játszóteret fejlesztik, korszerűsítik, azzal szemben kertes virágos részt telepítenek.
A játszóteret felújítják, mellé virágos rész kerül
©
 • Bíbic park néven gyepes pihenőterület alakítanak ki napozóágyakkal, árnyékolókkal.
 • Lido néven új közösségi teret alakítanak ki sétánnyal, időszakos kiállítótérrel.
 • Béke néven piknikteret alakítanak ki, rendezik a zöldfelületet.
Itt alakítják ki a Béke nevű zöldfelületet
©
 • A Golyós nevű helytől északra, a Monte Cristo előtt is pihenőpark létesül Rombusz néven, több korosztályos játszótérrel.
 • A Fellini Rómaihoz közeli sarkon Aurora pont néven kerékpáros-pihenő létesül szervizállomással.
A Fellini mellé kerékpáros pihenőt telepítenek
©

A meglévő békásmegyeri gát mögé parkok, sportpályák épülnek

A Főkert kérdésünkre azt is elárulta, hogy a már meglévő, Békásmegyer mögötti, éppen magasítás alatt álló gát mögötti területen is parkot, sportpályákat, faültetést tervez.

Az 1,7 kilométer hosszú pünkösdfürdői védvonal belső, a lakóházak felé eső felén összesen 444 fát terveznek elültetni.

A pünkösdfürdői gát mögé sportpályák, zöldfelületek kerülnek
©

A faültetésen túl az alábbi létesítményeket telepítik oda:

 • Kis korcsoportos játszóterek, római kor tematikájú mászótornyokkal,
 • Felnőtt saját súlyos edzőpark és kültéri fitneszpark,
 • Röplabdapályák, mini-kosárlabdapálya, nagyméretű multifunkcionális sportpályák,
 • Teqballpályák, pingpongasztalok, sakkasztalok,
 • Köztéri, automata illemhelyek,
 • Kiépített sütögető helyek,
 • Kerékpártárolók és kerékpárszerelő pont,
 • Kutyás agilitypálya,
 • Kutyasétáltató területek,
 • Napozórétek és fás ligetek,
 • Tanösvények táblákkal.

A beruházás tervezésére és kivitelezése bruttó 1,48 milliárd forintot adott a fővárosi önkormányzat. A projetk várhatóan 2020 folyamán készül el.

A nyári szabadstrand-tesztre épített őrtorony
©

Óbuda a lakossággal tervez és fát ültet

A Római-part közvetlen Duna-menti része a főváros tulajdonában áll, de az e mögötti, hullámtérbe eső terület az óbudai önkormányzat fennhatósága. Óbuda erre, a hullámtérre eső területre vonatkozó kerületi építési szabályzat megújításán dolgozik.

Az önkormányzat kérdésünkre hangsúlyozta a lakókkal való párbeszéd fontosságát, a lakossági fórumra mintegy 30-40 érdeklődő jött el.

A szabályzat megújításának pedig igen nagy jelentősége van, ebben Óbuda önkormányzata és a Fák a Rómain civil csoport is egyetért, hiszen ez határozza majd meg, milyen jellegű létesítmények épüljenek majd ezen a területen. Az óbudai önkormányzattól azt is megtudtuk: a civilekkel közösen összesen 50 fát és 100 cserjét ültettek el a parton, idén novemberben pedig újabb növények elültetését tervezik.

Jövő nyáron jön a szabadstrand a Rómain

A civilek kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával egynapos tesztfürdőzést tartottak a Római-part egy szakaszán a kavicsos fövenyen.

Mivel a Duna vízminősége kiváló, a fürdésnek nincsen semmi akadálya. Az is a Római-parthoz való hozzáállás megváltozását jelzi, hogy Óbuda önkormányzata megígérte, jövőre egész nyáron szabadstrand lesz a Rómain. A civilek ennek örülnek, ám attól tartanak, mindez csak az önkormányzati választási kampányhoz köthető.

Csatornázás még mindig nem lesz

A Fák a Rómain civil csoport azonban amellett, hogy üdvözlendőnek tartja a fejlesztéseket, arra is felhívta a figyelmet, hogy alapvető dolgok így sem történnek meg a Rómain. Annak, hogy a terület nincsen csatornázva, éppen a gát hiánya az oka: a terület besorolása jelenleg ugyanis hullámtér és üdülőövezet, azaz hivatalosan csak üdülőket lehet ide építeni, lakóingatlanokat nem, az árvízi védvonal jelenleg a parttól egy utcával beljebb, a Nánási-Királyok útján található. A parttal pedig csak a Főkert foglalkozik jelenleg a fővárostól, ám az intézmény sem a csatornázásért és az illemhelyek kiépítéséért, sem a sétány kiépítéséért nem felel.

A civilek szeretnék, ha az összes érintett üzemeltetőt bevonnák a projektbe, és végre megtörténne a terület közművesítése.

A civilek fóruma a Rómain, szeptember 28-án
©

Értéktelenek a fák?

A civilek azt is kifogásolják, hogy az Óbuda által végzett helyzetelemzés értéktelennek nevezi a parton található faállományt. A kerület azt írja az értékelésben:

a térségben az évszázadok óta folytatott települési tájhasználat miatt az eredeti természetközeli növénytársulások már nem ismerhetők fel, a bolygatás, zavarás nagymértékű, és ezek helyreállítására sincs esély és mód.

Mást gondol erről Tóth Zsolt erdőmérnök, aki a civilek szeptember végi fórumán beszélt erről a Rómain. Szerinte természetességi vizsgálatot parkokban nem érdemes csinálni, ez ugyanis irreleváns szempont. Azt azonban mérlegelni kellene, hogy ez a faállomány egy sűrűn beépített városi területen áll. Tóth Zsolt arról is beszélt:

akárcsak az ingatlanfejlesztőknek, úgy nekünk civileknek is meg kell tudnunk mondani, hogy mennyit ér forintban kifejezve ez az ártéri terület.

Most akkor lesz mobilgát? Nem? Talán?

Emlékezetes, éppen két éve ment át egy népszavazási kérdés a római-parti gátról, ám a voksolás elől végül kitáncolt a főváros, és visszavonták a partra épített mobilgáttervezetet. Helyette egy új – a kerület által javasolt – a kerítések vonalára tervezett nyomvonalat fogadtak el – erről megírtuk, hogy hosszas kisajátításokkal járna. Azóta, bő egy éve nem is történt további előrelépés a sokat vitatott gát ügyében.

Gátmagasítás a Pünkösdfürdő utca vonalában
©

A főváros nem válaszolt arra vonatkozó kérdésünkre, mindez azt jelenti-e, hogy egyelőre letettek a partra épített mobilgátról, de Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főplgármester-helyettes az Indexnek szeptember 17-én azt mondta:

a védekezésért felelős FCSM megvizsgálta a Római-partot, és úgy találta, hogy a korábban tervezett mobilgát nélkül is tartani lehet árvízkor a korábbi védekezési módszerekkel, ezért a mobilgát megépítése egyelőre lekerült a napirendről.

A FÁK a Rómain civil csoport kérdésére Tarlós István azt írta válaszában: A Nánási út – Királyok útja nyomvonalon húzódó, meglévő védmű fejlesztése, illetve a római-parti szakasz árvízvédelmi fejlesztése érdekében további tervezési feladatok szükségesek, addig az árvízvédekezési feladatokat a meglévő védművön látják el.

A civilek azonban óvatosságra intenek a gát ügyét tekintve, szerintük

a faállomány leértékelése is éppen azért történik, mert a főváros és a kerület a háttérben még mindig a parti gátat készíti elő.

Ön szerint lesz mobilgát a Római-parton?

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat

Videó: Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

A hülye poén visszanyal: Justin Trudeau zuhanása

A hülye poén visszanyal: Justin Trudeau zuhanása

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik