szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Túllépte a 100 milliárd dolláros határt a Tesla értéke, amivel lekörözte a Volkswagent is, így már csak a Toyota áll előtte 230 milliárd dollárral. Mindezt annak ellenére, hogy a Tesla eladásai még mindig messze elmaradnak a benzin- és dízelautókat gyártó óriásoktól. Elon Musk azonnal minimum 50 millió dollárral gazdagodott.

Négy százalékkal emelkedtek szerdán a Tesla-részvények, így a cég átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt. Miért a növekedés? Az amerikai-kínai megállapodás optimizmussal tölti el a piacot, és ezt még a koronavírus burjánzása sem tudta elrontani. Kínában, a világ legnagyobb autós piacán ráadásul a hatalom támogatja az elektromos kocsikat, már csak azért is, mert a nagyvárosokban már akkora a szmog, hogy sokszor szinte levegőt sem lehet venni.

A Tesla ezen felül két nagy dobással is felhívta magára a figyelmet az elmúlt hetekben. Egyrészt beindította autógyárát Sanghajban, másrészt bejelentette: a következő Tesla Gigafactory Berlin mellett épül fel.

Mindkettő csapás a Volkswagenre. Kínában, a világ jelenlegi legnagyobb autós piacán még akkor kezdte meg nyomulását a Volkswagen, amikor a nyugati befektetők tartottak Mao elnök rendszerétől, autója pedig csak a funkcionáriusoknak volt. Németországban pedig a Tesla az első nagy külföldi autógyártó, amely bemerészkedik Európa legnagyobb piacára.

Elon Musk a jövőből profitál

A Tesla tavaly 367 500 elektromos autót adott el, ami jócskán elmarad a Volkswagen 11 milliós számához képest. Csakhogy a Tesla egyetlen év alatt 50 százalékos növekedést mutatott föl, ezért emelkednek villámgyorsan a részvényárfolyamok, noha máig ritkaságnak számít, ha a Tesla nyereséges negyedévet zár.

A sztármenedzser így is pénzénél van, pontosabban lesz. Elon Musk 2,6 milliárd dolláros csomagot kaphat meg, ha a Tesla tovább folytatja sikersorozatát a tőzsdén. Ha kitart a 100 milliárdos értékelés, akkor ugyanis jár a csomag első részlete Elon Musknak. A sztármenedzser ugyanis részvényekben kapja meg a pénzét, vagyis jövedelme a tőzsdei teljesítményhez kötött.

De ez nem elég: az éves üzleti eredménynek el kell érnie a bruttó 20 milliárd dollárt, avagy a nettó 15 milliárd dollárt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Tesla értéke 55 milliárd volt, amikor Elon Musk megállapította saját díjazásának mértékét. Ha így megy tovább, akkor a Tesla megcélozhatja az aranyérmet az autós világpiacon, amivel párhuzamosan Elon Musk a világ leggazdagabb üzletemberei közé kerülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben