szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eurostatnak adhatja át a feladatot az Európai Központi Bank, hogy kigondolja, miként lehet a lakás- és albérletárakat megjeleníteni az inflációs mutatóban.

A lakások ára nem számít bele az inflációs mutatóba, míg például a kvarcóráké igen – ezen változtatna most az Európai Központi Bank vezető közgazdásza, Philip Lane. A Világgazdaság cikke szerint Lane már bemutatott egy modellt az EKB vezetésének, amely a mostaninál nagyobb súllyal venné figyelembe a lakhatás költségeit, amikor az inflációt kiszámolják.

A probléma kettős: egyrészt a legtöbb országban a saját ingatlanban lakás költsége nem számít bele az inflációba, másrészt a lakbér túl kis súllyal szerepel a mutatóban több elemző szerint. Lane azt is kihangsúlyozta az elemzésében: óvatosnak kell lenni, amikor átalakítják a rendszert, mert ahogy a piac ingadozik, az albérletárak csökkenése könnyedén deflációt mutathatna akkor is, ha egyébként nő a többi termék és szolgáltatás ára.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke korábban egy sajtótájékoztatón azt mondta: ha tényleg különbség van a számítási módszerek között, akkor a legjobb ötlet az lenne, hogy adják át a témát az Eurostatnak, dolgozzanak ki ott egy jó módszertant.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Történelmi győzelmet aratott Hamilton

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője